Jsou husté vousy signálem toho, že muži mají více testosteronu?

 Ostatní 
18. listopadu 2021 07:30 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vousatí muži budou zklamaní Pixabay
Dělají to tak například pávi. Čím hustší a krásnější peří, se kterým se promenádují před pávicemi, tím lepší genetická výbava. Ale platí to samé pro muže s hustým plnovousem?

Jako vysoce sexuálně dimorfní rys, tedy něco, co označuje TEN rozdíl mezi dvěma pohlavími, se vousy tradičně považují za „signalizaci zvýšené hladiny testosteronu a tedy především více mužnosti a dominance. Jenomže tak to vůbec není.

Plnovous je jen image

Nová studie publikovaná v časopise Archives of Sexual Behaviour skutečně nenašla žádný vztah mezi hustým plnovousem a sebepociťovanou dominancí u mužů a jejich hladinou testosteronu. A to je pro miliony mužů s plnovousy, které jsou v posledních letech tolik v módě a jež si někteří muži skutečně velmi pěstují, velké zklamání. Prostě je to jen image, tedy falešná hra.

Je ale důležité říct, že ačkoliv studie nenalezla žádný důkaz, že vousy jsou spolehlivými indikátory sebepociťované psychologické dominance nebo fyziologické hladiny testosteronu, nebyl pozorován ani žádný negativní dopad. Jinými slovy, pokud má muž svůj mužný plnovous a k tomu ještě nízkou hladinu testosteronu, nestane se nic, řekněme, že druhé pohlaví se nedá oklamat.

I podle této nové studie se její autoři tedy kloní k názoru, že vousy spíše fungují pouze jako estetická strategie sebeprezentace, zcela založená na našich kulturních normách. A nemá se základním evolučním signálem vůbec nic společného.

Vousy dodávají pocit mužnosti

I na toto téma loni vědci udělali studii, když zkoumali souvislosti mezi vousy a psychickou dominancí a zjistili, že v jistém procentu případů se skutečně jedná o rovnítko mezi vousy a  individuální dominancí. A další studie na tato témata se ještě chystají.

Vědci tak chtějí udělat definitvní tečku za tímto staletým tématem. Zatím vše směřuje k závěru, že vousy a konkrétně plnovous, který si navíc muži ještě velmi opečovávají, je spíše zástupným znakem mužské dominance a mužům má dodat pocit mužnosti. Dále čtěte: Probouzíte se kolem třetí ráno s negativními myšlenkami? Proč to tak je a co se s tím dá dělat.

Zdroj: Springer.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod