Sexuální násilí má nejen psychické, ale také dlouhodobé fyzické dopady

 Ostatní 
16. října 2021 10:36 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Sexuální násilí vede u obětí k vážným chorobám  Pixabay
Již dlouho je známo, že sexuální násilí má pro oběti dlouhodobé psychologické důsledky, mimo jiné ve formě posttraumatické stresové poruchy (PTSD) a zvýšeného rizika zneužívání drog a alkoholu.

Dvě nové studie nyní ukazují, že se ale mohou vysktnout i dlouhodobé účinky na fyzické zdraví. Vědci zjistili, že k srdečním chorobám a poškození malých cév mozku může dojít roky poté, co k násilí došlo. 

Sexuální násilí je stále rozšířený problém. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) více než třetina žen a jedna čtvrtina mužů ve Spojených státech a v dalších částech světa zažila během svého života nějakou formu sexuálního násilí. Takové násilí zahrnuje jednorázové nebo pokračující sexuální napadání nebo sexuální zneužívání, násilí intimního partnera a výrazné sexuální obtěžování. Dokončené nebo znásilnění ve stádiu pokusu je zkušenost, se kterou se potýká řada žen a dokonce i mužů a samozřejmě bohužel i dětí.

Poškození mozku

V jedné ze studií bylo 145 žen středního věku bez lékařských důkazů mrtvice, demence nebo jiných známek problémů s cévami dotázáno na jejich historii traumatu. Byl měřen krevní tlak, index tělesné hmotnosti a další ukazatele. Poté byl jejich mozek monitorován na hyperintenzitu bílé hmoty (WMH). WMH jsou markery onemocnění malých cév mozku a mohou být detekovány desítky let před nástupem mrtvice, demence a dalších poruch. Čím více WMH, tím větší je pravděpodobnost pozdějšího onemocnění. Asi 68 procent žen ve studii uvedlo, že zažilo nejméně jedno trauma, přičemž u 23 procent šlo o sexuální útok.

Sexuální násilí také zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob

Ve druhé studii vědci hledali v databázích stávajícího vědeckého výzkumu osoby, jež zažily sexuální násilí a trpí kardiovaskulárními chorobami. Bylo nakonec vyhodnoceno asi 41 studií zahrnujících téměř dva miliony dospělých (z toho tři čtvrtiny žen). Vědci zjistili, že sexuální násilí koreluje se zvýšeným výskytem kardiovaskulárních chorob ve středním věku. Svou roli sehrálo načasování násilí, s většími účinky u těch, jejichž sexuální násilí se odehrálo v dětství. 

Zjištění WMH "naznačuje, že sexuální útoky mohou v pozdějším věku vystavit ženy riziku špatného zdraví mozku a že ženy, které se staly obětmi násilí, mají zvýšené riziko mrtvice a demence,“ říká Dr. Rebecca Thurston, hlavní autorka této studie. Lékaři by při zvažování rizika mozkové mrtvice nebo demence u žen měli zohlednit historii sexuálních útoků tím, že se na tuto historii budou ptát.

"Na základě výsledků srdečních chorob je zřejmé, že informování kardiologů o historii traumat může lékaři pomoci lépe sledovat kardiovaskulární zdraví," říká Allison E. Gaffey, výzkumná pracovnice v oblasti kardiovaskulární behaviorální medicíny na Yale School of Medicine v New Haven. "Kardiologové chápou, že riziko srdečních a cévních onemocnění u žen vyplývá z tradičních i netradičních faktorů," uzavírá doktorka Gaffey. Dále čtěte: Věda přišla se zjištěním, které může být přelomové. Speciální dieta pomáhá proti vzniku Alzheimerovy choroby.

Zdroj: Everyday Health.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve