Jak je to s hubnutím pomocí potravin s negativními kaloriemi
Ale je to vůbec pravda a skutečně tak můžete rychle a především bezpečně zhubnout? Tato teorie stojí na tom, že některé potraviny mají nižší obsah kalorií, tedy energie, než jaké je množství energie potřebné k trávení a vstřebání potravy do těla. Ale realita je taková, že i ta nejméně kalorická jídla, jako je například celer, obsahují více kalorií, tedy energie, než jaká je potřeba k jejich rozložení a absorpci v těle.
Mezi potraviny, které jsou označeny jako ty s negativními kaloriemi, patří již zmíněný celer, dále grapefruit, rajčata, okurka, brokolice, salát nebo mrkev.
Potraviny s negativními kaloriemi neexistují
Pravda je taková, že neexistují žádné důkazy o existenci potravin s negativními kaloriemi, jak se shodli dva ze tří expertů pro Science Alert. V reálu to znamená, že taková celerová tyčinka, přestože ji z 95 procent tvoří voda, stále obsahuje větší počet kilojoulů, než kolik jich tělo spotřebuje při jejím trávení.
Mají tedy tyto potraviny nějaké výhody?
Určitě mají, ale nejsou tím, za co je vyznavači diety s negativními kaloriemi považují. Diety založené na těchto potravinách jsou postavené na tom, že jíte potraviny, které nejsou energeticky bohaté. Zaplníte jimi žaludek, takže nemáte pocit hladu. A pokud navíc ještě cvičíte, pak skutečně vytvoříte jistý energetický deficit.
Navíc pokud budete jíst pouze tyto potraviny, budou vám chybět jiné živiny. Takže raději tyto potraviny přidejte na svůj talíř, ale nezakládejte na nich svůj jídelníček. Jak už bylo mnohokrát řečeno, než krátkodobá drastická dieta, po které stejně zase přiberete, je lepší trvalá změna jídelníčku.
Zdroj: Science Alert, Healthline.