Exotika na Vánoce u vás doma: Jak vybírat a konzumovat exotické ovoce

 Ostatní 
24. prosince 2021 08:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nebojte se vyzkoušet nové chutě Pixabay
K Vánocům patří neodmyslitelně dobré jídlo, třeba i exotické. Máte chuť vyzkoušet letos netradiční druhy ovoce? Poradíme vám, jak je nakupovat, skladovat i jíst.

Kaki, granátové jablko, karambola, maracuja, physalis. Tyto druhy ovoce můžete v posledních letech vidět na pultech supermarketů. Právě před Vánocemi bývá jejich nabídka nejširší. Máte chuť něco z toho vyzkoušet? 

Správný výběr

Pokud si chcete opravdu pochutnat, je potřeba už v obchodě vybrat kvalitní kousky. Ovoce by v žádném případě nemělo být potlučené ani nijak poškozené. Proto si raději vybírejte nebalené kousky. Rozhodně neberte takové, které má skvrny nebo otlaky. Může jít o místa, která jsou napadena hnilobou. Nedozrálé plody dejte na zhruba tři dny do blízkosti jablek nebo banánů při pokojové teplotě. To, že má plod správnou zralost, poznáte podle intenzivní ananasové vůně na stonku, proto si k němu vždycky přičichněte.

Kaki

Kromě názvů kaki se můžete setkat také s pojmem tomel nebo churma. Oranžové plody vypadají jako rajče, ale chuťově připomínají spíš broskev nebo meruňku. Někdo v něm cítí med a vanilku. Kromě cukru, kterého obsahuje asi 40 %, je ovoce bohaté na vitamin C, dále fosfor a vápník. Ne nadarmo v překladu znamená „pokrm bohů“, říká se mu také „Diovo ovoce“. Díky vláknině a komplexním sacharidům působí blahodárně na naše zažívání, odstraňuje zácpu a dokáže výrazně ulevit i při střevních zánětech. Obsažené antioxidanty působí v našem organismu jako účinná prevence rakoviny a dalších civilizačních onemocnění. Nejlepší je syrové pokapané limetkovou nebo citronovou šťávou nebo v salátech a dezertech.

Granátové jablko

Granátové jablko poznáte podle růžovo-červené slupky. Uvnitř jsou drobná zrníčka rubínové barvy. Už jedna sklenice šťávy z granátového jablka zlepšuje navíc prokrvení srdečního svalu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho je v plodu obrovské množství vitaminů a minerálních látek. Zrníčka můžete jíst jak samostatně, tak jsou skvělá i do salátů. A jak je od slupky uvolnit? Jablko rozkrojte napříč, řeznou plochou si jej položte na dlaň a držte ji nad co možná nejširší miskou. Vařečkou pořádně klepejte na slupku, dokud všechna jádra nepropadnou skrz prsty do misky. Zbytek uvolněte prsty. Načaté jablko skladujte v lednici.

Karambola

Karambola vypadá na řezu jako hvězda. Má lahodnou svěží jablečno-citrusovou chuť. Plod se konzumuje celý včetně slupky, nožem odstraňte pouze silnější slupku na žebrech. Karambola má nízký obsah cukru a tělu dodá vitamin C, vápník, hořčík, železo a fosfor.  Ale pozor, nesmíte to přehnat s jeho konzumací, a to kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové. Ta může ve vysokém množství způsobit otravu. Vyhnout se tomuto ovoci by měli lidé s onemocněním ledvin.

Dračí ovoce

Dračí ovoce dostalo jméno podle svého vzhledu – špičaté „šupinky“ kolem oválného ovoce připomínají draka. Existují asi čtyři druhy těchto plodů, u nás se nejčastěji můžete setkat s takovým, který má růžovou slupku. Uvnitř všech jsou drobná černá semínka, která jsou jedlá, stejně jako kiwi. Ovoce je poměrně jednoduché na přípravu – stačí je rozříznout uprostřed a dužinu odstranit lžící. Chutí připomíná ovoce kiwi křížené s melounem.

Maracuja

Maracuja bývá též označována jako passion fruit nebo mučenka. Jedná se o malé ovoce s modrou nebo purpurovou slupkou. Po rozkrojení jej můžete vyjídat lžičkou. Ovoce obsahuje vitamin B, C a A. Dále se v ní ukrývá fosfor, železo, vápník a vláknina. Co se týká chuti, ta je nakyslá a často bývá přirovnávána k černému rybízu, meruňkám nebo mangu. Zralé plody mají lehce zvrásněnou slupku.

Physalis

Malé žlutooranžové kuličky, které tvarem i velikostí připomínají rajčata, bývají ukrytá v kalichu žlutých lístků. Chuť physalis je šťavnatá, skladko-kyselá. Plody jedlé mochyně peruánské obsahují vitamin C, B, provitamin A, rutin, draslík, fosfor, vápník, mají nízký glykemický index a jsou vhodné pro diabetiky. Mají silné antioxidační účinky a ochraňují buňky před degenerací a zvyšují imunitu. Lístky v žádném případě neloupejte předem, vždy až těsně před konzumací. Kalich rozevřete, otočte naruby a kuličku snězte. Namáčet ji můžete také v čokoládě. 

Zdroj: thespruceeats.com, mybalancemeals.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47