Kdy je čas začít říkat NE. Nelze totiž každému vyhovět, kdykoliv si vzpomene

 Ostatní 
12. února 2022 10:47 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vyhovět druhým i na úkor sebe sama je povahový rys Pixabay
Když chcete každému vyhovět a dělat jen to nejlepší, pak jste takoví těšitelé druhých. Ale když začnete upřednostňovat potřeby jiných lidí před svými vlastními, může to znamenat něco mnohem hlubšího, zvlášť pokud je to na úkor vašeho vlastního blaha.

Těšitelem druhých se nestanete jen tak. Jde vlastně o osobnostní rys známý jako sociotropie. Prostě chcete každému vyhovět, o každého se postarat, v práci pracujete nad rámec svých povinností, jen aby bylo vše v co největším pořádku. Tedy alespoň podle vašeho názoru. Důležité je ale včas rozpoznat, že se vás tento problém týká. Teprve pak ho totiž můžete začít řešit.

Jak poznáte, že jste sociotrop

Říct ano na všechno je prvním ukazatelem. Zjistíte, že je nemožné říci ne druhým lidem, anebo říkáte ano, i když na to nemáte čas. Dalším ukazatelem je vaše potřeba být viděn druhými v pozitivním světle, protože vždy chcete, aby vás všichni měli rádi a jdete nad rámec všeho, abyste toho dosáhli. Třetím znakem člověka, který je sociotrop, je zadržování vlastních myšlenek. To znamená, že i když s někým nesouhlasíte, raději souhlasíte, abyste se vyhnuli konfrontaci a aby na vás nebylo pohlíženo negativně. A v neposlední řadě když vám někdo ublíží, máte problém mu to říct a většinou si to necháte pro sebe.

Jak se naučit říkat NE

Podle poradkyně Catherine Beach existují jednoduché úkoly, které mohou pomoci lépe se sladit s vlastními potřebami. "Vyjádřete své nápady, preference a věci, o kterých nelze vyjednávat,“ říká Catherine. Když nebudete mít jasno v tom, kde jsou vaše vlastní hranice, může to později v mezilidských i pracovních vztazích způsobit ještě větší problémy.

Pomoci může i to, že si uděláte čas na to, abyste zjistili, kdo skutečně jste a hledali rovnováhu ve vašich vztazích. Pokud se vám totiž podaří najít životní naplnění i mimo vztahy s lidmi ve vašem okolí, budete se cítit méně závislí na tom, jak potěšit ostatní. Nezapomeňte hlavně, že zdravé vztahy vznikají, když jsou potřeby každé strany uznávány a uspokojovány stejnou měrou. Potěšit lidi a za každých okolností jim vyhovět není něco, co lze překonat za den, ale uznat příznaky a udělat k tomu jednoduché kroky je dobrý start.

Zdroj: Stylist, Very Well Mind.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod