Existuje hned několik druhů prokrastinace. Poznáte se v některém z nich?

 Ostatní 
26. února 2022 17:43 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Prokrastinace má překvapivou škálu podob Pixabay
Nepřijde vám to důležité? Vašemu okolí ale určitě ano. Je důležité vědět, proč prokrastinujete, tedy věčně něco odkládáte, protože jedině tak se tohoto negativního návyku můžete zbavit.

Prokrastinace a tedy věčného odkládání totiž opravdu není lehké se zbavit. Mnozí prokrastinátoři to dobře vědí. Nejspíš se už tohoto negativního návyku pokoušeli mnohokrát zbavit, ale prostě to nešlo.

Prokrastinace není flákání

A je důležité to nezaměňovat. Když jste flákači, tak jste jednoduše řečeno líní a lenosti se lze poměrně snadno zbavit. Prokrastinace je ale mnohem hlubší problém, který skutečně není snadné odstranit. Proto odborníci definovali hned šest různých typů prokrastinátorů, protože každý z nich je motivován potřebou uspokojit jednu ze šesti základních lidských potřeb. Mezi ně patří bezpečí, rozmanitost, význam, láska a spojení, růst a přínos a porozumění  A když poznáte, který z nich jste, můžete najít klíč k tomu, jak se tohoto návyku zbavit. Které typy to tedy jsou?

Perfekcionista

Perfekcionista je přemožen očekáváním, chce, aby věci byly dokonalé, a cítí, že ve své práci je vždy co zlepšovat. Připadá mu nemožné dokončit úkoly podle jeho náročných standardů. Tento prokrastinátor se snaží vyhnout tomu, aby byl zahanben nebo odsuzován za nekvalitní práci. A jak to překonat? Perfekcionista potřebuje jasné termíny, aby netrávil příliš mnoho času nad úkolem, a potřebuje připomenout, že něco udělat je lepší, než trávit věky tvorbou něčeho dokonalého, protože dokonalost neexistuje. Perfekcionisté by se také měli snažit oslavovat dokončení úkolu a odměňovat se za jeho splnění.

Snílek

Snílek podceňuje, jak dlouho budou věci trvat, a často se nudí, obvykle proto, že potřebuje rozmanitost ve svém životě. Nejlepší tip, jak překonat tento zlozvyk, spočívá ve stanovení malých, denních, dosažitelných cílů a realističnost úkolu a toho, jak dlouho bude jeho dokončení trvat. Snílci by si také měli vytvořit jasný plán, jak se s úkolem vypořádat, dodržet ho a vyvodit zodpovědnost tím, že řeknou ostatním, na čem pracují a jaký je termín. Snílek by se také mohl odměnit, jakmile dokončí malé úkoly, aby pomohl své motivaci pokračovat.

Ustaraný

Ustaraný hledá bezpečí tím, že odkládá a je poháněn strachem. Může to být strach z neúspěchu, z úsudku nebo dokonce strach z úspěchu. Nejlepší tip pro překonání tohoto zlozvyku? Prozkoumat své obavy. Ptejte se sami sebe, co nejhoršího se může stát? Ustaranému také pomohou aktivity snižující stres, jako je dech, meditace, jóga nebo procházka. Užitečné tak může být vaše okolí, na které se můžete obrátit ve chvílích úzkosti.

Dramatický

Dramatický typ má pocit, že pod tlakem funguje lépe, takže nechává věci na poslední chvíli, což ale nakonec vede k panice a uspěchaným krokům. Užívá si však tlak při práci na termín, jinak by se mu úkol zdál nudný. Jak to překonat? Je třeba najít jinou motivaci, než je stres ke splnění úkolu. Dramatický typ si také může vytvořit termíny sám pro sebe jako způsob, jak využít svůj přirozený adrenalin k dřívějšímu dokončení úkolů.

Rebel

Rebelové nemají rádi, když jim někdo říká, co mají dělat, dokonce ani oni sami. Nemají rádi pocit kontroly. Mnoho úkolů považují za zbytečné a za ztrátu jejich času. Raději si udržují kontrolu nad situacemi a zachovávají si smysl pro individualitu. Jak na překonání tohoto zlozvyku? Rebel by se měl snažit spíše jednat, než reagovat. Měli by uvažovat o způsobech, kterými by mohl potenciálně reagovat na úkol a měli by získat kontrolu nad svým vzdorem. Mohou si také sami pravidelně vybírat  úkoly, které musí splnit svým vlastním způsobem, aby uspokojili svou potřebu individuality.

Akčňák

To je ten, pro koho je obtížné stanovit si priority a říkat ne, což má za následek příliš mnoho požadavků na jejich čas. Berou si toho na sebe příliš mnoho a pak otálejí, protože se cítí zahlceni a prostě mají příliš mnoho práce. Nejlepší tip, jak se toho zbavit, je přiznat si, že i takový akčňák má své limity a snažit se nebrat na sebe příliš mnoho úkolů a naučit se říkat ne tam, kde je to nutné. Pomoci může i denní seznam úkolů, který pomůže udržet priority.

Zdroj: Stylist, Medium.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve