Který kofeinový nápoj je lepší? Zelený čaj, nebo káva?

 Ostatní 
19. února 2022 17:44 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Každý nápoj má jiný obsah kofeinu Pixabay
Ano, i v čaji je kofein a pro zelený čaj to platí dvojnásob. Je to tedy druh čaje, který zaslouší srovnání s kávou. Oba nápoje obsahují kofein a oba mají podobné účinky na tělo. Který je tedy zdravější?

Zelený čaj i káva jsou shodně stimulanty centrálního nervového systému a dodávají tělu energii. Oba jsou také žaludečními stimulanty, takže po vypití šálku čaje nebo kávy se rychleji dostanete na toaletu.

Kofein a zelený čaj

Jeden šálek zeleného čaje obvykle obsahuje něco mezi 20 a 50 mg kofeinu, což je poměrně nízká dávka kofeinu. Mějte na paměti, že ne každý zelený čaj je stejný, což znamená, že konkrétní množství kofeinu v zeleném čaji bude záviset na typu čaje a způsobu jeho přípravy. Obecně lze ale uplatnit pravidlo, že nejvíce kofeinu je v zeleném čaji matcha, zatímco nejméně pak v bancha.

Množství kofeinu v kávě se liší v závislosti na druhu kávového zrna, způsobu pražení a způsobu přípravy kávy. Obvykle má šálek kávy někde mezi 80 a 100 mg kofeinu, takže o hodně víc než zelený čaj. Pokud tedy potřebujete tělu rychle dodat energii, pak si rozhodně dejte kávu.

Který je lepší?

Záleží na vašich potřebách. Zelený čaj je dobrou volbou, pokud chcete delší energetický účinek, protože zelený čaj obsahuje také L-theanin, což je chemická látka, která metabolizuje kofein po delší dobu.

Zelený čaj tedy může být dobrou alternativou pro všechny, kdo hledají nápoj s nižší dávkou kofeinu v jedné porci. Obecně ale platí, že pití kofeinových nápojů má mít svoje pravidla. Podle současných výzkumů bychom neměli denně konzumovat více než 300 mg kofeinu. A je v zásadě jedno, zda to bude v kávovém, nebo čajovém nápoji.

Zdroj: Byrdie, Healthline.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve