Lesní koupel je oblíbený japonský rituál, který léčí především duši. Snižuje stres a posiluje imunitu

 Ostatní 
04. dubna 2022 12:14 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Lesní koupání je stará japonská tradice Depositphotos
Pod pojmem lesní koupání nebo koupel si rozhodně nepředstavujte žádnou horkou ani studenou koupel. Jde totiž o oblíbený japonský rituál, který především léčí duši.

Tato přírodní terapie má ale svá pravidla. Proto je důležité vědět, kde ji provádět, jak dlouho a jak často. A pokud jste začátečník, pak tyto nové znalosti určitě využijete.

Co je lesní koupání

Pokud chcete, můžete tomu říkat i koupání v lese. Jde v podstatě o cvičení všímavosti, které zahrnuje obklopení se přírodou, abyste snížili úzkost a podpořili lepší zdraví, s podobnými výhodami jako plavání ve studené vodě. Lesní koupání bylo poprvé vytvořeno v 80. letech 20. století a pochází z Japonska, kde je známé jako shinrin-yoku. Ale nepleťte si to s procházkou v lese. Je to vědomé ponoření se do přírody a uvědomění si míst, zvuků a pachů lesa, uvádí Woman and Home.

Díky lesní koupeli uklidníte svou zaneprázdněnou mysl, necháte přírodu, aby vám pomohla zpomalit a uvolnit se. Koupání v lese může zahrnovat sezení, ležení nebo stání u stromu a kontrolu nad sebou samým. Uvědomujete si, jak se cítíte, co se s vámi právě teď děje a všímáte si svého dýchání. Lesním koupáním získáte větší duševní pohodu, lepší náladu, nižší krevní tlak, méně stresu a silnější imunitní systém.

Lesní koupání pro začátečníky

Chcete to zkusit? Pak se v lese koupejte 10-20 minut a postupně svoje koupele prodlužujte. Samozřejmě si nejprve musíte najít to správné místo v lese, kde se budete cítit dobře. Sedněte si nebo stůjte zády ke stromu a pociťte jeho oporu. Zavřete oči, pokud se cítíte dobře. Zhluboka dýchejte, abyste se spojili se svým tělem.

Jedna praktická rada se hodí. Vyberte si někoho ze svého blízkého okolí, kdo bude vědět, kam do lesa chodíte. Pomůže to zejména vám cítit se bezpečněji. Můžete tak vypnout telefon, protože během koupání byste rozhodně telefony zvedat neměli.

Všímejte si svých pocitů. Vnímejte vánek, vítr, sluneční světlo, vůně a tak dál. A pokuste se zpomalit svůj dech a vnímejte, jak se dostáváte do pohody. Až se stanete zkušenými, můžete se v lese koupat klidně třicet minut až hodinu, klidně sedm dní v týdnu.

Zdroj: Woman and Home, National Geographic

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008