Potraviny, které dokáží posílit duševní zdraví a jsou snadno dostupné
Jsou to především bílkoviny, které jsou spojovány s podporou duševního zdraví. Například taková vajíčka. Ale to není zdaleka všechno. Do popředí se dostávají také potraviny rostlinného původu. Říká se jim fytonutrienty. "Zahrnují sloučeniny, jako jsou karotenoidy, polyfenoly, resveratrol a isothiokyanáty, které lze nalézt v ovoci, zelenině, luštěninách, obilovinách a čaji," vysvětluje výživový specialista James Vickers.
Co všechno tyto potraviny umí
Kromě toho, že dokáží působit protizánětlivě a mají antioxidační účinky, jsou především výhodné pro mozek. Mají totiž jisté účinky na kognitivní funkce.
Řada studií, které se uskutečnily v minulých letech prokázala, že tyto potraviny nejen zlepšují pamět a samotné kognitivní funkce, ale jsou rovněž spojovány s pocity štěstí a spokojenosti. A aby bylo jasno, bavíme se o ovoci a zelenině.
Jíst více ovoce a zeleniny je tedy nejen zdravé pro tělo, ale i pro mozek a důležité pro duševní zdraví. Navíc je to metoda, která není nijak komplikovaná. Jde vlastně jen o to, abychom jedli dostatečně různorodé druhy ovoce a zeleniny. To kvůli všem těm důležitým látkám, které obsahují. Potřeba je nejen fytonutrientů, ale i vlákniny a vitamínů.
Čím barevnější bude vaše tabule s ovocem a zeleninou, tím lépe. Každý druh má svoje vlastní výhody. Ale pro duševní zdraví jsou na prvních místech hrozny a také borůvky a následně prakticky veškerá zelená zelenina.
A závěrem jedna důležitá věc. Pokud chcete pomocí ovoce a zeleniny vylepšit svoje duševní zdraví, rozhodně se nemusíte bát, že budete muset denně konzumovat nějaké ohromné množství salátů a zajídat je borůvkami. Prostě jen stačí, kdy natrvalo zvýšíte poměr ovoce a zeleniny ve vašem běžném jídelníčku. To je ostatně záležitost, o které se mluví jako o zdravém stravovování. Ovoce a zelenina by měly tvořit polovinu pomyslného talíře.
Autorský článek, další zdroj: The Stylist