Pampeliška není jen nežádoucí plevel. Její zdravotní účinky jsou ohromné

Z pampelišky připravíte nejen chutný čaj
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
02. června 2019 09:54 / Shutterstock
  5   0
Žluté květy jsou pro mnohé zahrádkáře doslova pohromou a snaží se je dostat ze zahrady pryč. Jiní je zase nadšeně sbírají a využívají. Jak vytěžit z této hojně rostoucí rostlinky maximum? Máme několik dobrých tipů.

Pampeliška, smetánka lékařská, je velmi rozšířená rostlina, která má silně léčivé účinky. Protože se ale hojně množí a její kořeny odebírají vláhu ostatním rostlinám, je na záhonech pochopitelně nežádoucí. Věděli jste ale, že ji nemusíte jen vyrýt a vyhodit na kompost? Pampelišky se dají celé využít a budete z nich mít velký užitek.

Dá se využít celá

Pampeliška se dá využít od kořene až po květ. Všechny její části jsou léčivé, chutné, použitelné. Jde jen o to vědět jak na to. Z kořene se dá připravit náhražka kávy. Stvoly slouží jako detox pro játra a ledviny. Listy jsou výborné do salátů, květy použijete na výrobu pampeliškového medu a poupata jako pampeliškové kapary.

Zdravotní benefity

Působení na náš organismus je veskrze kladné. Je plná vitaminů A, B, C i D. Listy obsahují draslík, sodík, hořčík a vápník. Mléko, které vytéká z pampelišky, zlepšuje chuť k jídlu, slouží jako prevence ledvinových kamenů, zpevňuje kosti a zuby, snižuje krevní tlak, působí preventivně proti zánětu močových cest, čistí tělo od toxinů, léčí kožní problémy, pomáhá se zácpou, podporuje krvetvorbu. Použít se může i na odstraňování bradavic. Samostatnou kapitolou je možnost využití pampelišky k léčbě rakoviny, o čemž se dočtete v článku zde.

Příklady použití

Listy přidávejte do salátů. Mají specifickou příchuť. Jsou pikantní a výrazně křupou. Pokud chcete využít stvoly k jarní detoxikaci, prostě a jednoduše snězte asi pět až deset stvolů každý den po dobu tří týdnů. Kromě odstranění škodlivin z těla se sníží i hladina krevního cukru.

Pampeliškové kapary si připravíte jednoduše tak, že nasbíraná poupata opláchnete, vložíte do sklenice a zasypete hrstkou soli. Přidáte vinný ocet a sklenici uzavřete. Necháte několik dní v lednici a pak použijete. Výborné jsou třeba k těstovinám, ale i k dalším pokrmům.

Pampeliškovou kávu připravíte z kořenů. Dobře je očistíte, nasekáte najemno a na pánvi upražíte, aby byly tvrdé. Pak použijete klasický kávový mlýnek. Na přípravu pampeliškového medu slouží různé recepty. Nejjednodušší je ten, v němž asi 15 minut vaříte pampeliškové květy. Necháte je poté louhovat do druhého dne. Pampelišky scedíte, přisypete cukr a vaříte do zhoustnutí.

Vzhledem k vysokému obsahu cukru není tento produkt úplně vhodný ze zdravotního hlediska. Ale pro osoby, které trpí spíš nízkou váhou a obtížně přijímají potravu, může být prospěšný.

Bronislava Silná | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Chorvatsko: Země překrásných pláží i přírody. Na jaké nástrahy si ale dát pozor?

Dům a zahrada

Jak zrecyklovat PET lahve? Než je vyhodíte, můžete si s nimi užít spoustu zábavy

Bydlení

Jaký si zvolit materiál zahradního nábytku, aby vám vyhovoval?

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu