Pampeliška není jen nežádoucí plevel. Její zdravotní účinky jsou ohromné

 Ostatní 
02. června 2019 09:54 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z pampelišky připravíte nejen chutný čaj Shutterstock
Žluté květy jsou pro mnohé zahrádkáře doslova pohromou a snaží se je dostat ze zahrady pryč. Jiní je zase nadšeně sbírají a využívají. Jak vytěžit z této hojně rostoucí rostlinky maximum? Máme několik dobrých tipů.

Pampeliška, smetánka lékařská, je velmi rozšířená rostlina, která má silně léčivé účinky. Protože se ale hojně množí a její kořeny odebírají vláhu ostatním rostlinám, je na záhonech pochopitelně nežádoucí. Věděli jste ale, že ji nemusíte jen vyrýt a vyhodit na kompost? Pampelišky se dají celé využít a budete z nich mít velký užitek.

Dá se využít celá

Pampeliška se dá využít od kořene až po květ. Všechny její části jsou léčivé, chutné, použitelné. Jde jen o to vědět jak na to. Z kořene se dá připravit náhražka kávy. Stvoly slouží jako detox pro játra a ledviny. Listy jsou výborné do salátů, květy použijete na výrobu pampeliškového medu a poupata jako pampeliškové kapary.

Zdravotní benefity

Působení na náš organismus je veskrze kladné. Je plná vitaminů A, B, C i D. Listy obsahují draslík, sodík, hořčík a vápník. Mléko, které vytéká z pampelišky, zlepšuje chuť k jídlu, slouží jako prevence ledvinových kamenů, zpevňuje kosti a zuby, snižuje krevní tlak, působí preventivně proti zánětu močových cest, čistí tělo od toxinů, léčí kožní problémy, pomáhá se zácpou, podporuje krvetvorbu. Použít se může i na odstraňování bradavic. Samostatnou kapitolou je možnost využití pampelišky k léčbě rakoviny, o čemž se dočtete v článku zde.

Příklady použití

Listy přidávejte do salátů. Mají specifickou příchuť. Jsou pikantní a výrazně křupou. Pokud chcete využít stvoly k jarní detoxikaci, prostě a jednoduše snězte asi pět až deset stvolů každý den po dobu tří týdnů. Kromě odstranění škodlivin z těla se sníží i hladina krevního cukru.

Pampeliškové kapary si připravíte jednoduše tak, že nasbíraná poupata opláchnete, vložíte do sklenice a zasypete hrstkou soli. Přidáte vinný ocet a sklenici uzavřete. Necháte několik dní v lednici a pak použijete. Výborné jsou třeba k těstovinám, ale i k dalším pokrmům.

Pampeliškovou kávu připravíte z kořenů. Dobře je očistíte, nasekáte najemno a na pánvi upražíte, aby byly tvrdé. Pak použijete klasický kávový mlýnek. Na přípravu pampeliškového medu slouží různé recepty. Nejjednodušší je ten, v němž asi 15 minut vaříte pampeliškové květy. Necháte je poté louhovat do druhého dne. Pampelišky scedíte, přisypete cukr a vaříte do zhoustnutí.

Vzhledem k vysokému obsahu cukru není tento produkt úplně vhodný ze zdravotního hlediska. Ale pro osoby, které trpí spíš nízkou váhou a obtížně přijímají potravu, může být prospěšný.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47