Vyznáte se v druzích medu? Tenhle určitě nekupujte!

 Zdraví 
22. června 2018 09:33 / Martina Langová
  2
📷
3 fotografie v galerii
Pokud je kvalitní, je cennou přírodní lékarnou Shutterstock
Jsou jich plné regály v obchodech. Nespočet druhů, nespočet názvů. Kdo se v tom má vyznat? Poradíme vám, na který med zaměřit svoji pozornost a kterému se naopak raději vyhýbat.

Nutno však na úvod uvést, že nejlepší a nejkvalitnější med nakoupíte u včelaře. Ovšem ne každý má tu možnost a zásoby včelařů také nejsou neomezené, tudíž nám někdy nezbude nic jiného, než se pro med vypravit do obchodu.

Květový med

Pochází logicky zejména z nektarů květů. Pro naše tělo je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, která obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky a podobně.

Nejznámější a nejprodávanější jsou především jednodruhové květové medy – především jde o med řepkový, slunečnicový, akátový a samozřejmě směs květových medů včetně medů z ovocných stromů. Jeho značnou nevýhodou je rychlá krystalizace. Z louky můžete mít kromě medu i další přírodní léčiva.

Lesní med

Sehnat ho můžete i pod názvem „medovicový“. Od květového jej poznáte hned na první pohled. Bývá totiž znatelně tmavší. To způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Tento druh medu většinou pochází z hmyzem přefiltrované mízy listnatých a jehličnatých stromů. Obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků a látek baktericidní povahy. Vzniká převážně v letních snůškách, má ostřejší chuť a výrazné aroma. Oproti květovému krystalizuje lesní med velmi pomalu. Tedy zůstává dlouho tekutý.

Smíšený med 

Je to vlastně směs nektarového a medovicového medu bez výrazné převahy jednoho druhu. Většinou je z malin a ostružin, z lípy, z později kvetoucích bylin a lesních květin. Je velmi oblíbený, protože má výhody obou druhů. Bývá tmavší a krystalizuje pomaleji.

Nenechte se napálit

Med se ředí, falšuje, mohou v něm být zbytky antibiotik nebo přidaný škrob. Nad tím, aby se tak nedělo, bdí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ale při prověrkách vždy na nějaké hříšníky narazí. Rovněž se může stát, že ač je na výrobku napsáno, že jde o český produkt, v drobném popisu na druhé straně se dozvíme, že med pochází ze zemí EU nebo dokonce mimo země EU. Rovněž pozor na med z Číny, který často obsahuje škrob kukuřice nebo třtiny. To, co může udělat každý z nás zákazníků, je alespoň podrobná prohlídka etikety a její přečtení ještě před koupí produktu. Nezapomínejte se dívat i na datum minimální trvanlivosti. Falšované medy bývají většinou ty od velkovýrobců. Opět tedy platí, že návštěva drobného českého včelaře je v každém případě tou nejlepší volbou.

Nejběžnější druhy medu

Akátový

Je bezbarvý až lehce nažloutlý. Má výraznou chuť a vůni po akátových květech. Jako jeden z mála zůstává dlouho tekutý a nemá tendenci krystalizovat.

Lipový

Je zlatožlutý až čirý. Má jedinečnou chuť a vůni po lipových květech. Po zkrystalizování má hrubou konzistenci. U nás je hodně oblíbený.

Luční květy

Obsahuje směsici více lučních rostlin. Často obsahuje i část lesního medu, díky kterému má tmavší barvu.

Ovocné stromy

Je lehce nažloutlý. Velice oblíbený pro svoji barvu a chuť. Má tendenci rychle krystalizovat. Hodně oblíbený je např. třešňový.

Řepkový

Je krásně žlutý. Obsahuje brusiny - látky s protirakovinnými účinky. Rychle krystalizuje.

Pohankový

Je nahnědlé barvy. Nemá příjemnou vůni, i přesto je však vyhledávaný – hlavně pro své léčivé účinky. Často se používá při pečení pečiva, které pak zůstává dlouho vláčné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod