Šest důvodů, proč nikdy nevyhazovat skořápky od vajec do koše

 Ostatní 
16. ledna 2018 09:25 / Kateřina Kofroňová
  24
📷
1 fotografie v galerii
Skořápky nemusí nutně skončit mezi odpadky Shutterstock
Že jsou vaječné skořápky přímo zásobárnou vápníku, ví asi každý. Ale věděli jste, jak je můžete využít i pro svůj prospěch a ne jen pro slepice vašich kamarádů nebo své vlastní?

Každá skořápka obsahuje něco kolem 750 miligramů kalcia, ale najdete v ní také spoustu železa, manganu, síry, fosforu, křemíku, kolagenu a zinku. A právě proto se v domácnosti hodí pro nejrůznější využití.

Obličejová maska

Vaječné skořápky rozdrťte v hmoždíři, nebo pokud hmoždíř nemáte, tak jakkoliv jinak. Přidejte k nim vyšlehaný vaječný bílek a rovnoměrně naneste na tvář. Nechte masku působit alespoň půl hodiny – důležité je, aby úplně vyschla. Poté ji opatrně smyjte vodou.

Vybělí znečištěné prádlo

Skořápky od vajec se dají skvěle využít i při čištění oblečení, u kterého jste už ani nedoufali, že by mohlo být znovu bílé. Do uzavíratelného látkového sáčku dejte pár skořápek a tři plátky citronu. Svažte, vhoďte do pračky a nechte prádlo vyprat jako obvykle. Výsledek vás mile překvapí.

Vyčistí zašlé nádobí

Po nějaké době se na všech hrnečcích, vázách či termoskách začnou objevovat nevzhledné barevné povlaky, které jdou těžko umýt. Zkuste tentokrát nádoby naplnit vodou, přidejte do nich rozdrobené skořápky a nechte stát přes noc. Ráno zlehka omyjte a nádobí bude jako nové. A s tímto postupem umyjete i to nejšpinavější nádobí.

Oslaďte si bez výčitek

Nejedná se vyloženě o sladkou chuť skořápek, ale o její schopnost učinit kávu méně hořkou, a tak se pak zdá i sladší. Jednoduše přidejte skořápky do mleté kávy před vařením, nebo je vložte do filtru u kávovaru. Až bude káva hotová, vyhoďte skořápky do kompostu.

Vyrobte si potravinový doplněk

Jestliže používáte vejce často a je vám všech těch vyhozených skořápek líto, mohou vám posloužit jako skvělý zdroj vápníku přímo pro vás. Abyste je zbavili všech nečistot a nežádoucích látek, vařte je alespoň 10 minut ve vodě. Nechte je uschnout a ještě dosušte pár minut v troubě při 200 °C. Pak už je jen umelte a uložte v dóze, do které se nedostane vlhkost. Doporučené dávkování je pak půlka malé lžičky.

Zbavte se slimáků

V tuhle chvíli sice slimáci nikoho netrápí, ale jakmile přijde jejich čas, vzpomeňte si na tuto radu! Rozdrťte vaječné skořápky a nasypte je okolo vaší zeleniny či rostlin. Živočichové s měkkým tělem, jako jsou právě slimáci či housenky, neradi lezou přes ostré kousky a vaše úroda tak zůstane v bezpečí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47