Co všechno způsobí káva v našem těle

 Zdraví 
14. ledna 2018 10:01 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Káva pomáhá i škodí. Zjistěte, jak na tom jste vy Shutterstock
Mnozí pijeme kávu každý den, a to i několik šálků. Je to dobře pro naše zdraví? Máme zajímavé informace.

Káva je nápoj, u něhož se odborníci nedokáží docela shodnout, zda našemu tělu prospívá nebo škodí. Je tomu tak, že v některých ohledech můžeme mít z kávy benefity a z jiných nám může působit problémy. Proto je vhodné, abychom nekonzumovali kávy nadbytek a přemýšleli nad tím, jak působí konkrétně na naše tělo. Jak připravit dobrou kávu, se dozvíte v našem článku zde.

Káva a nadváha

Káva bez cukru a bez mléka je skvělý nápoj, který neobsahuje prakticky žádnou energii a navíc zahání chuť na sladké. Pro osoby se sklonem k nadváze či obezitě může tedy káva znamenat významnou zdravotní výhodu. Opravdu je třeba dávat pozor na ten styl pití kávy, kdy se do půl šálku přidá velká porce mléka a zasype několika lžičkami cukru. Pak samozřejmě káva nepřináší užitek žádný. Ba naopak. Některé druhy kávy, například káva zelená, urychlují metabolismus. To je samozřejmě také významnou stimulací pro lepší postavu.

Káva a barva zubů

Káva barví zuby. O tom netřeba pochybovat. Tento její účinek je menší než u černého čaje a dostavuje se zejména při vyšší konzumaci kávy. Pitím jednoho či dvou šálků kávy si rozhodně neublížíte. Zde ale, na rozdíl od postavy, může pomoci mléko v kávě. Jestliže tedy nemáte sklony k nadváze a spíš máte tendence ke žloutnutí zubů, měli byste mléko do kávy použít.

Káva a srdce

U některých osob má káva tendenci zvýšit tepovou frekvenci i krevní tlak. Není to u všech a není to vždy. Přesto by si měli ti, kteří mají nějaké potíže se srdcem dobře rozmyslet, jak s kávou ve svém jídelníčku naloží. Zcela jistě by se měli vyhnout kávě instantní, neboť obsahuje velké množství draslíku, který zasahuje do srdečního rytmu. Některým lidem zvyšuje káva tendenci k ucpávání tepen. Takže je vhodné zjistit, zda s tímto nemáte právě vy problém. Na druhou stranu existují studie, které připouštějí, že jeden šálek kávy denně omezuje riziko infarktu.

Káva a trávicí soustava

Pokud pijeme kávu, přijatá potrava rychleji prochází naší trávicí soustavou. To znamená, že se vstřebá méně živin, ale také méně škodlivin. V některých případech proto může znamenat káva výhodu, jindy nevýhodu. Káva nalačno může vést k nadýmání a bolestem břicha. Některým osobám působí káva zácpu. Káva narušuje vstřebávání železa, takže byste ji neměli pít s potravinami, které jsou jeho zdrojem – k masu, k vnitřnostem a různé, na železo bohaté, zelenině.

Káva a mozek

Káva působí jako stimulant. Umí nejen rozproudit krev, ale také zvyšuje naši výkonnost. Stimuluje aktivitu, dodává pocit pohody, zahání únavu. Lidé, kteří pijí kávu, mají asi o 20 % menší pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby. Snižuje se pravděpodobnost zánětu mozku a zpomaluje se stárnutí mozkových buněk. Na druhou stranu, jestliže na vás káva působí hodně stimulačně, neměli byste ji pít večer, protože se potom nevyspíte a dopady této únavy mohou být zcela fatální.

Káva, kosti a kůže

Káva může vést k odvápnění kostí. Proto není vhodná pro osoby, které s tímto mají problém. Současně se doporučuje, aby ti, kdo pijí kávu často, dbali na zvýšený příjem vápníku. V tom může pomoci i mléko do kávy, ale také příjem dalších potravin bohatých na vápník v průběhu celého dne. Káva může vysušovat kůži, takže hodně záleží na tom, jakou kůži máte. Na druhou stranu se ale uvádí, že svými antioxidanty brání káva vzniku rakoviny kůže.

Káva a ledviny

Káva působí močopudně, odvádí vodu z těla. Zdravému člověku to nevadí, stačí, když dbá na pravidelný pitný režim a pije také obyčejnou vodu. Lidem, kteří mají nemocné ledviny, káva spíš škodí. Jednak odvodem vody a zátěží ledvin, ale také tendencí vytvářet ledvinové kameny.

Káva, dech a dásně

Káva nepůsobí právě jako nápoj, po kterém by byl svěží dech. Je to proto, že brání odplavení odumřelých buněk v ústech, které se později začínají rozkládat. Hodně proto pomáhá, pokud se káva zapije vodou, případně zají nějakou vhodnou potravinou. Osoby, které pijí kávu, by měly dbát na zvýšenou ústní hygienu. Na druhou stranu ale jiné látky v kávě částečně chrání naše dásně a zuby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod