Imunitní systém na jaře oslabují výkyvy počasí i alergie

 Zdraví 
26. dubna 2020 13:43 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jaro je krásné, ale rizikové Depositphotos
K teplejšímu počasí se aktuálně všichni upínají a doufají, že pomůže v boji s koronavirovou pandemií. Přitom jaro může naši obranyschopnost naopak oslabovat.

Předně si je potřeba uvědomit, že je naše imunita po zimě oslabená a bude ji nějakou dobu trvat, než dostatečně nabere síly. V tom ji samozřejmě lze významně pomoci zejména čerpáním energie ze sluníčka, být jak jen to je možné na čerstvém vzduchu, odlehčit stravě, začít se pozvolna otužovat. Je ale třeba organismus zvykat na změnu ročního období postupně, abychom naší imunitě naopak neublížili.

Imunitní systém na jaře oslabují výkyvy počasí i alergie

Jarní teploty jako na houpačce obecně představují pro naši obranyschopnost značný nápor. Počasí je proměnlivé, chladná rána a večery se střídají s teplými dny a téměř horké dny zase s těmi studenými. Náhlé změny teplot doprovázejí i změny vzdušné vlhkosti a tlaku. Problematický bývá i studený vítr, který dráždí sliznice nosu a horních cest dýchacích, čímž oslabuje vůbec první linii obrany proti virům.

Obzvláště krušné časy zažívají alergici. Alergické záněty nosní sliznice nejenže opět narušují ochrannou funkci sliznic, ale navíc přidávají práci imunitnímu celému systému.

 

Více slunečního svitu může pomoci

Na druhou stranu nám jaro oproti běžnému podzimu a zimě nabízí v boji s viry i jednu z nejúčinnějších zbraní, kterou je sluneční svit. Jeho UV záření dokáže velmi efektivně ničit viry tím, že rozkládá jejich nukleovou kyselinu.

Přenos virů zároveň ztěžuje rovněž rostoucí teplota v kombinaci se zvyšující se vlhkostí vzduchu. Platí to především pro viry roznášené aerosoly a kapénkami. Ty na sebe ve vlhčím prostředí nabalí vodu a ztěžknou, takže se zkrátí délka jejich dostřelu. Toto je také jeden z důvodů, proč chřipková sezona končí s nástupem vyšších teplot a proč vědci sledující šíření nákazy novým koronavirem s nadějí hledí do budoucích měsíců.

Zde se je ale potřeba upozornit na fakt, že nový koronavirus ještě zdaleka není tak prozkoumaný jako chřipkové viry, a proto nelze s jistotou tvrdit, že pandemie s teplejším a vlhčím počasím skutečně ustoupí. Proto rozhodně ani teď na jaře nepolevujte v péči o svou obranyschopnost a nepodceňujte preventivní opatření jak namířené proti koronaviru, tak obecně proti jakýmkoliv virovým onemocněním.

Pilíře silné imunity

Základem pro silnou imunitu je zejména pestrá strava, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a slunci a přiměřená pohybová aktivita. Vitamin D získaný díky slunečním paprskům aktivuje tvorbu obranných látek v organismu a komplexně podporuje nejen imunitní systém, ale i řadu klíčových orgánů.

Pohyb pomáhá tělo okysličovat a zlepší cirkulaci krve, což podporuje bílé krvinky v jejich obranné práci. Zároveň se při něm uvolňují hormony serotonin a dopamin, které odbourávají stres. V tomto ohledu nepodceňujte ani roli kvalitního odpočinku a spánku, na němž rovněž silná imunita stojí.

Pokud jde o jídelníček, žádá si silná imunita dlouhodobý, vyvážený a pestrý stravovací režim. Důležité je dbát na adekvátní příjem proteinů a vitaminů, především vitaminů A, E, C či komplexu B6. Obranyschopnost podporuje také selen, zinek nebo kyselina listová. Vedle zdravého jídelníčku lze sáhnout i po kvalitních doplňcích stravy.

Nezapomeňte ani na péči o svůj trávicí systém, který v obranyschopnosti našeho organismu hraje nezastupitelnou roli. Odlehčete svým střevům umírněnou detoxikační kůrou, při níž můžete využít dostupné přírodní prostředky, kupříkladu nálev z pampelišek nebo ideálně mladých kopřiv. Střevní mikroflóru posílíte konzumací probiotik, čištění střev a peristaltiku pak dostatečným příjmem vlákniny. Dále čtěte: Ochutnejte červený banán. Překypuje vitaminy a je skvělý pro naše zdraví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod