Pozor na nebezpečné sinice. Co je dobré vědět, než vlezete do zelené vody

 Zdraví 
11. srpna 2018 08:17 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
"Rozkvetlá" voda se stává zdraví nebezpečnou Shutterstock
Horko a touha se ochladit. Voda je na mnoha místech ale nepříjemně zelená. Stojí za to zákaz koupání respektovat? Nebo jsou to nesmysly a můžeme klidně do vody? Dozvíte se víc.

Na mnoha místech republiky se voda barví do podivně zelené barvy, která ke koupání příliš neláká. Objevují se i zákazy koupání kvůli výskytu sinic. Co hrozí, pokud zákaz porušíte? Máme se bát vlézt do vody, nebo je to jen varování „pro jistotu“.

Otestujte vodu

Jednoduchý test, zda je voda znečištěná právě sinicemi si můžete udělat i sami. Naberte vodu do láhve a chvíli ji nechte ustát. Jestliže po zhruba 20 minutách bude voda stále stejně kalná nebo bude zelená část klesat ke dnu, půjde spíš o řasy. Jejich zdravotní nebezpečí není tak veliké. Pokud se naopak vytvoří zelená vrstva v horní části láhve, půjde o sinice a je třeba se mít na pozoru.

Co jsou sinice zač

Jedná se o gramnegativní bakterie, které jsou jednobuněčné, ale žijí zpravidla ve shlucích. Mají schopnost fotosyntézy. Bohužel jako i jiné vodní organismy, také sinice produkují toxiny, které mohou velmi negativně ovlivnit lidské zdraví.

Co sinice způsobují

Sinice nemusí vždy a každému způsobit katastrofu. Ve většině případů jde převážně o nepříjemnou kožní reakci. Objevují se různé vyrážky, zarudnutí očí. V horším případě se objeví rýma. Ještě těžší a komplikovanější situace nastává, když v důsledku toxinu ze sinic dojde k žaludečním potížím a k průjmům. K tomu se často připojují i bolesti hlavy. Nejtěžší případy se pak nesou ve znamení jaterních komplikací. Extrémní dávka by ale mohla způsobit i smrt.

Co je dobré vědět

Pokud se koupete ve vodě, o jejíž kvalitě si nejste jisti, nebuďte v ní nikdy moc dlouho. Doporučuje se maximálně deset minut a následně očistit tělo pod čistou sprchou. Teprve po osprchování se utřete ručníkem, protože jinak sinice zatlačíte do kůže a způsobíte si tak ještě větší problémy. Pokud ale máme k dispozici sprchu, je otázkou, proč lézt do špinavé vody.

Špinavé vodě by se měly rozhodně vyhnout děti, těhotné ženy a jedinci s oslabenou imunitou, kde by mohla být reakce na toxin ze sinic velmi nebezpečná a nevyzpytatelná. Při potížích vždy raději vyhledejte lékaře. Příroda je zkrátka plná nástrah. Je dobré vědět o tom, co nám může škodit a vyhnout se tomu. Neohrožují nás totiž jen sinice. Zajímavé informace o nebezpečí spojené s konzumací bezinek najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008