Neuvěřitelné účinky bazalky pravé a posvátné

 Zdraví 
08. srpna 2018 15:54 / Bronislava Silná
  3
📷
4 fotografie v galerii
Listy bazalky pravé jsou hotovým pokladem pro zdraví Shutterstock
Bazalka je pro nás především kořením. A je dobře, že nám chutná, protože je také velmi léčivá. Pokud chcete využít její sílu na maximum, přečtěte si následující doporučení.

Bazalka se aktivně používá už několik tisíc let. I v Evropě je už poměrně dlouho známá. Dostala se sem někdy kolem roku 300 před naším letopočtem z Asie a z Afriky, a to díky vojenským tažením Alexandra Velikého.

Aktivní látky

Bazalka obsahuje hodně antioxidantů. Má dost vitaminů C a A, ale také zinku, železa a bílkovin. Nejdůležitější složky jsou různé fytochemické sloučeniny, které jsou v rostlině přítomné v podobě esenciálního oleje. Jednoduchým znamením pro to, zda je užití bazalky zdravotně prospěšné, spočívá ve skutečnosti, že charakteristickou vůni cítíme. Jakmile vůně vyprchá, vyprchala i většina léčivých složek.

Nemoci, na které bazalka platí

Ze závažných onemocnění můžeme jmenovat pozitivní vliv na rakovinu prsu, prostaty a děložního čípku. Bazalka je vhodná pro diabetiky. Upravuje totiž hladinu krevního cukru. Snižuje vysoký cholesterol. Má svůj vliv i při otravách těžkými kovy a při ozáření. Využívat by ji měli i lidé trpící šedým zákalem.

Velmi účinná je bazalka na odblokování různých procesů v těle. V tomto smyslu působí skutečně univerzálně. Hodí se totiž jak proti plynatosti, tak třeba i při odblokování našeho myšlení. Existují studie, které hovoří o tom, že bazalka pomáhá odplavit z těla zbytky léků a dalších jedovatých sloučenin. V účincích na mysl vede zejména bazalka posvátná, nazývaná též tulsi.

Podle některých by mohla mít podobné pozitivní účinky jako marihuana, ale bez psychotropních následků. Každá bazalka ovšem pozitivně ovlivňuje stres a spánek. Velmi se hodí při nejrůznějších chronických bolestech, takže člověk, který těmito problémy trpí, nemusí užívat nebezpečné preparáty proti bolesti.

Bazalka se hodí i při poštípání hmyzem a jako prostředek k odehnání některých druhů hmyzu. Proto se také doporučuje sázet ji do blízkosti rajčat. Více o přípravách domácích repelentů najdete v článku zde.

Jak ji užívat

Nejlepší je užívat bazalku čerstvou. Když nemůžete jinak, je vhodná i bazalka mražená. I sušená bazalka v sobě uchovává dost esenciálních olejů, ale je třeba ji správně připravit. Do vařící vody nasypte sušenou bazalku, vypněte sporák a přiklopte hrnec pokličkou. Nechte 20 minut louhovat a pak popíjejte. Pro terapeutické účely bude vhodná spíš tinktura, která snadno zachovává léčivé oleje.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve