Vložky vs. tampony. Představíme vám časté mýty

 Zdraví 
08. srpna 2018 07:34 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Používání tamponů a vložek je stále opředeno řadou mylných informací Shutterstock
Vložky, nebo tampony? Dilema, které řeší miliony žen. Jedny tvrdí, že tampony jsou škodlivé, jiné bez přemýšlení sáhnou po tamponu, protože se s nimi cítí mnohem pohodlněji.

První vložky používaly už Egypťanky nebo Římanky, které si vkládaly do oděvů různé hadříky, trávu či papyrus. Bohaté dámy v Byzanci si je rolovaly z ovčí vlny. Ještě do 19. století nosily ženy tzv. menstruační košile. Ty měly na bocích rozparky, jimi pak byla protažena látka a cípy se svázaly. Pak se objevily vložky, které se připevňovaly k tělu různými pásy, ať už z textilu nebo kůže, nebo pomocí knoflíku. První tampony se objevily až v první čtvrtině dvacátého století. A od té doby se objevují také první mýty.

S tamponem se nemůže koupat

Omyl. S tamponem se naopak můžete bez obav koupat, a to i v rybníce. Že byste z takové vody dostala infekci, je velmi málo pravděpodobné. Větší riziko naopak hrozí při koupání v chlorované vodě. Ten totiž může narušit symbiózu bakterií, které pochvu přirozeně osidlují a může vzniknout např. mykotická infekce. Nicméně ať už se koupete v bazénu nebo na přírodním koupališti, vždy je třeba myslet na častější výměnu tamponu, abyste předešla množení bakterií. Naopak koupání v moři se doporučuje, protože slaná voda funguje jako přírodní dezinfekce.

Tampony mimo dny zabrání infekci

Objevilo se tvrzení, že pokud ženy koupání v přírodních nádržích použijí probiotické tampony mimo své dny, jsou chráněné před možnou infekcí. Opět se jedná o mýtus. Podle lékařů nelze doporučit používání jakýchkoli tamponů mimo období menstruace z preventivních důvodů.

Způsobují vaginální problémy

Ano, je pravda, že vložky i tampony se často bělí pomocí chlóru. A v tomto směru může tato látka způsobit, že některé ženy trpí na časté mykologické záněty. Ale vždy je třeba brát v úvahu také skutečnost, jakou dodržuje žena hygienu, stravu, životní styl, jaké používá oblečení či zda neužívá antibiotika. Kromě toho mají některé vložky spodní vrstvu z nepropustného plastu. Právě ta mnohonásobně zvyšuje vlhkost, která způsobuje množení bakterií. Proto je potřeba si tyto pomůcky také pečlivě vybírat. 

Od vložek bývá častěji infekce

To je bohužel částečná pravda. V horkých letních dnech se totiž mohou intimní místa i zapařit. A ženy, které během menstruace používají vložky, mohou být tak více ohroženy vznikem infekce než ty, které používají tampon. Dokonce mezi některými odborníky panují názory, že ještě vyššímu riziku vzniku infekce jsou vystaveny těsně po skončení menzesu.

Kalíšky i freebleeding

V dnešní době ale existuje více možností, jak se během „svých“ dnů chránit. Od menstruačního kalíšku přes menstruační houbičku, ekotampony až po menstruační kalhotky a pratelné ekologické vložky. Některé ženy, které nevyznávají vůbec žádné pomůcky, preferují tzv. freebleeding, tedy volné krvácení. Jeho princip je založen na úpravě délky a síly cyklu pomocí stravy a schopnosti zadržet menstruační krev do doby, než jdou na záchod. K tomu je ale za potřebí trénink a silné pánevní dno. O tom, jak jej cvičit, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47