Plynový postrach nebo zdravá potravina výborná na hubnutí a zvýšení inteligence? Posuďte sami
Je důležité rozeznávat fazole a zelené fazolky. Každá má jiný tvar a jiný způsob skladování. Naše babičky většinou klasické fazole nechávaly vysušit a následně používali při vaření, kdežto zelená fazolka se sterilizuje, popřípadě mrazí a následně se konzumuje.
Proč se vyplatí pěstovat fazolky?
- Zelená fazolka nebo fazolové lusky jsou bohatým zdrojem vitamínů A, C a K, kyseliny listové a vlákniny.
- Z minerálů se v zelené fazolce nachází vápník, železo, hořčík, fosfor a draslík.
- Zelená fazolka je výborná na hubnutí: 100 g obsahuje pouze 33 kalorií, díky čemuž je ideální přílohou ke každému obědu nebo večeři.
Zelená fazolka a nadýmání
Když se řekne fazole, jako první vás napadne, co bude po její konzumaci. Buďte klidní. Fazole sice nadýmá, ale odborníci ji přesto doporučují konzumovat 3krát týdně, protože je prospěšná pro naše zdraví. A navíc ti, kteří konzumují fazole častěji a hlavně pravidelně, netrpí žádnými trávicími obtížemi. Zelené fazolky se nesmí konzumovat syrové a to za žádných okolností! Obsahují lektin, jedovatou látku, která vyvolává silné zvracení a průjem. Více jsme psali zde.
Zelené fazolky a proteiny
Rostlinné proteiny nejsou úplnou náhradou živočišných proteinů, jelikož neobsahují všechny aminokyseliny, ale našemu tělu jsou i tak velmi prospěšné. Proteiny jsou potřebné pro:
- zdravé kosti
- krásné vlasy
- zdravé orgány
- fungující svaly
- pro zdravý imunitní systém
Proč zařadit zelené fazolky do jídelníčku?
- Pokud se poohlížíte po zelenině s hvězdným množstvím antioxidantů a flavonoidů, tak zelené fazolky jsou ty pravé.
- Obsažené flavonoidy pomáhají snížit tělesný tuk, čímž pomáhají předcházet vzniku obezity.
- Zlepšují zdraví srdce a pomáhají předcházet rakovině a cukrovce.
- Jsou zdrojem vitaminu A, který chrání zdraví očí před makulární degenerací a vitamínu C, který pomáhá tělu bojovat s infekcemi.
- Vláknina zase udržuje zdraví trávicího traktu.
- Měly by si je dopřávat hlavně ženy, které chtějí otěhotnět nebo těhotné ženy. Fazolky totiž obsahují velké množství kyseliny listové, která má pozitivní vliv na plod.
Věděli jste, že zelené fazolky patří mezi 5 nejlepších potravin pro zvýšení inteligence? Pokud vás zelené fazolky přesvědčily svými účinky, tak si je nezapomeňte zamrazit nebo zavařit. S čím vším zelené fazole pomáhají, si přečtěte v našem dalším článku.