Máte rádi petržel? Kdo by se její konzumaci měl raději vyhnout?

 Zdraví 
13. srpna 2018 12:41 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Odborníci na petržel nedají dopustit Depositphotos
Petržel má pozoruhodné léčivé vlastnosti a svou schopností čistit krev ji odborníci na na tento prastarý zázrak nedají dopustit. I zdravá petržel představuje zdravotní riziko. Víte, na co byste si ale měli při její konzumaci dát pozor?

Čím je petržel prospěšná? Účinnou látkou ve všech částech rostliny je silice. Tato látka podporuje vylučování moči a má silný dezinfekční účinek. Často se používá jako složka diuretických a urologických čajů k léčbě zánětů močových cest. Její hlavní součástí je apiol, který rozšiřuje cévy. Podporuje také prokrvení močového ústrojí a díky tomu je považován za silné afrodiziakum. 

Jak pomáhá petržel našemu tělu?

  • Petržel se již tradičně využívá k léčbě zánětů močových cest
  • Při poruchách trávení spojených s plynatostí a střevních křečích
  • Syrová petrželová šťáva se používá jako podpůrná léčba při očních chorobách
  • Pomáhá při udržování funkce nadledvinek a štítné žlázy
  • Nať pomáhá proti pachu z úst
  • Podporuje chuť k jídlu a účinkuje proti střevním parazitům

Petržel jako superpotravina

Petržel obsahuje jedinečnou kombinaci živin, které zní právem dělají superpotravinu. Která kořenová zelenina je bohatší na živiny? Mrkněte na náš rozbor v jiném článku.

Co petržel obsahuje?

  • Velké množství flavonoidů – včetně apiinu, apigeninu, crisoeriolu a luteolinu, které mají velmi silné antioxidační vlastnosti
  • Třikrát více vitamínu C než pomeranč
  • Karotenoidní antioxodanty lutein a zaxantin, které zlepšují zrak a pomáhají tělu neutralizovat škodlivé UV záření
  • Je bohatá na chlorofyl, který pomáhá čistit krev
  • Petržel je fantastický zdroj kyseliny listové, která má schopnost redukovat úroveň homocysteinu, který vyvolává záněty spojované s kardiovaskulárními onemocněními.

Znáte vedlejší účinky její konzumace?

Petržel je sice účinnou léčivkou, nicméně by ji v žádném případě neměli ve větším množství konzumovat lidé s onemocněním ledvin a rovněž těhotné a kojící ženy. Může totiž např. vyvolat potrat, k čemuž byla dokonce v minulosti používána. V opravdu vysokých dávkách pak může poškozovat játra, vyvolat zánět ledvin, epilepsii či anemii. Víte, jaký je rozdíl mezi pastinákem a petrželí? Takto je od sebe odlišíte v obchodě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky