Bolest zad může znamenat i vážnou nemoc

 Zdraví 
20. srpna 2018 11:36 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za bolest zad většinou může špatná pozice při práci Shutterstock
Asi každého z nás někdy bolela záda. Ale není bolest jako bolest. Měli bychom umět situaci odhadnout, a podle toho také volit terapii. Máme pro vás zajímavé informace.

Většinou jsou bolavá záda způsobena jen zvýšenou námahou či nevhodnou pozicí při práci. Taková bolest může být ovšem také velmi nepříjemná a dlouhodobá, proto se určitě snažte osvojit si návyky potřebné k tomu, aby vás záda nebolela. Jestliže patříte mezi ohrožené osoby, využívejte častěji služeb masérů, fyzioterapeutů a pravidelně také posilujte svalstvo zad.

Zánět

Vážnějším důvodem bolesti zad je zánět. Bolest způsobená zánětem se projevuje také v klidu či v noci. Bolest se zmírní rozcvičením a trvá delší dobu. Obvykle se postupně rozvíjí a stav je stále horší a horší. Záda ovšem souvisejí se stavem jiných částí těla. Zdrojem obtíží tak může být zánět očí, ale také zánět střev. Zdrojem je někdy též lupénka. Každý chronický zánět je pro tělo velmi zatěžující a vede k rozvoji závažných onemocnění, zejména kardiovaskulárních.

Rakovina

Bolesti zad mohou ovšem signalizovat mnohem závažnější onemocnění. Rakovina nemusí mít své sídlo primárně v kostech, ale může jít o tzv. kostní metastázy. To znamená, že původní nádor je třeba na plicích, ale vlivem proudění krve se usadí uvolněná rakovinná buňka v kosti a tam může začít růst. Metastázy do kostí jsou velmi běžné u různých typů rakoviny, ať jde o rakovinu prostaty či prsu, plic, močového měchýře nebo štítné žlázy. Uvádí se, že až 70 % pacientů, kteří rakovině podlehnou, umírá na komplikace související s kostrou. Bolest zad tedy v tomto smyslu opravdu nepodceňujte. Jestliže chcete problémům předejít, dodržujte zdravý životní styl a rozhodně se vyhněte konzumaci palmového oleje, který metastázy velmi podporuje. Více informací najdete v článku zde.

Psychika

Bolest zad ovšem může mít i jinou, poměrně zajímavou příčinu. Přišlo se totiž na to, že nás naše tělo umí informovat o určitém psychickém stavu prostřednictvím jiných částí těla. Běžně známe nástup bolesti hlavy jakožto reakci na psychické vypětí. Bolest zad může v tomto smyslu znamenat signál, že jste si toho „hodně naložili“. A to ne ve smyslu přenášení obrovských balíků, ale ve smyslu nesení náročných úkolů či opakujících se stresových situací. Tento stav není pro lidský organismus zdravý a tělo se snaží upozornit na to bolestí. I v tomto případě jde o to bolest nepodcenit, protože stresy a přetěžování vedou jednoznačně k infarktům, mrtvicím a vzniku rakoviny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47