Co se stane s vaším tělem, když se předávkujete růžovými pilulkami proti bolesti?

 Zdraví 
19. srpna 2018 15:14 / Monika Thomsonová
  3
📷
3 fotografie v galerii
I u ibuprofenu platí, že všeho moc škodí Depositphotos
Jedním z nejprodávanějších léků proti bolesti je právě ibuprofen, který je populární pro snadnou dostupnost a osvědčené účinky, kterými dokáže zahnat nejrůznější nepříjemné bolesti.

Když se řekne slovo předávkování, automaticky se nám v hlavě vynoří předávkování návykovými látkami. Neuvědomujeme si však, že předávkovat se nemusíme pouze drogami, ale i obyčejnými volně prodejnými léky, jakými jsou například léky proti bolesti.  Jedním z nejprodávanějších léků jsou léky s obsahem nesteroidních antiflogistik (známé jako růžové tabletky), které jsou populární pro snadnou dostupnost a osvědčené účinky, kterými dokáže zahnat nejrůznější nepříjemné bolesti.

Jak je správně užívat?

Dospělý člověk by neměl najednou vzít více než 800 miligramů léku s výše uvedenou látkou. Doporučená dávka je 200 miligramů každé 4 až 6 hodin podle potřeby s tím, že byste neměli přijmout více než 3200 miligramů léku za den. Jak tedy dojde k samotnému předávkování? Existují dvě možnosti. Buď vezmete přípravku příliš mnoho najednou či za den nebo vaše tělo předchozí dávky ještě nedokázalo pořádně vyloučit. Víte, jak je dětem podávat, aby se nepředávkovaly? Psali jsme zde.

Jak vypadá předávkování?

Pokud se předávkujete ibuprofenem, projevit se to může na vašich orgánech doslova od hlavy až po paty. Nejčastější příznaky jsou:

rozmazané vidění
bolesti hlavy
ospalost
závratě
zvonění v uších
vyrážky
zhoršené dýchání
problémy s trávením

Jaké jsou symptomy předávkování?

Symptomy předávkování jsou většinou mírné. Některé studie však prokázaly, že příliš mnoho růžových tabletek proti bolesti může časem způsobit neplodnost žen i mužů a zvyšuje se i riziko náhlých příhod, jako je infarkt a mrtvice. V případě rozsáhlé intoxikace organismu ibuprofenem může dojít až ke komatóznímu stavu či epileptickým záchvatům. Věděli jste, že léky spolu chemicky reagují a ohrožují naše zdraví? Čtěte více.

Všeho moc škodí

V těch nejhorších případech může dojít ke krvácení do dutiny břišní či ke střevnímu krvácení. Mohou nastat problémy s močením a nakonec problémy až s extrémně nebezpečně nízkým tlakem. Než začnete brát léky, zkuste se rozhlédnout po přírodních pomocnících.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod