Co je zdravější petržel nebo celer? Známe odpověď

 Zdraví 
19. srpna 2018 11:55 / Jitka Jahodová
  4
📷
3 fotografie v galerii
Jak je na tom celer a petržel s vitamíny a živinami? Depositphotos
Tato zelenina i koření v jednom nás v kuchyni provází už po tisíciletí. Nesmí chybět v žádné pořádné bramboračce, ale dodá chuť i jiným pokrmům. V kuchyni používáme kořen i nať, stejně jako v léčitelství, neboť tato zelenina vydatně prospívá našemu zdraví.

Položili jste si někdy otázku, co je zdravější, zda petržel nebo celer? Zkusili jsme odpovědět za vás a podívali jsme se, jak je na tom celer a petržel s vitamíny a živinami. Kdo v tomto pomyslném souboji vyhrál?

Obsah vitaminu K

Pomáhá při vstřebávání a udržení vápníku v kostech, zabraňuje ucpávání cév, zlepšuje koncentraci a paměť. Pokud ho tělo nedostává v potřebném množství, projevuje se to poruchou srážlivosti krve.

  • Ve 100 g petrželového kořene se nachází 22,5 mikrogramu vitamínu K, tedy 19% doporučené denní dávky (DDD).
  • Stejné množství celeru bulvového obsahuje 41 mikrogramů (34% DDD). Bod získává celer.
  • Stav: 0: 1

Obsah kyseliny listové

Vitamín B9 je potřebný na krvetvorbu, fungování nervové soustavy, buněčné dělení, vývoj a růst plodu. Podobně jako vitamín K se stará i o cévy a podporuje činnost mozku. Nedostatek se projevuje únavou, poruchou růstu a tvorby krvinek, bledostí, náladovostí a zhoršenou pamětí. Ve 100 g petržele je 67 mikrogramů vitamínu B9 (17% DDD). O kyselině listové jsme více psali před časem.

  • Ve 100 g celeru 8 mikrogramů (2% DDD). Bod pro petržel.
  • Stav: 1: 1

Obsah fosforu

V těle ho máme okolo 650 gramů, zejména v kostech a zubech. Nedostatek se projevuje křehkostí a lámavostí kostí, únavou, celkovou slabostí a nechutenstvím. Nadbytek fosforu zase narušuje vstřebávání vápníku, dokonce může způsobit odvápnění kostí. I zdravá petržel představuje zdravotní riziko. Víte, na co byste si ale měli při její konzumaci dát pozor?

  • Ve 100 g petržele je 71 mg fosforu (10% DDD)
  • Ve stejném množství celeru 115 mg (16% DDD). Další bod pro celer.
  • Stav: 1: 2

Kdo se stal vítězem?

Náš pomyslný souboj vyhrál celer. Tato nízkoenergetická kořenová zelenina (176 kJ/100 g) je výborný zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahuje silné protinádorové antioxidanty jako falkarinol a falkarindiol. Vědci z Univerzity v Newcastlu zjistili, že ty mohou být dobrou prevencí rakoviny tlustého střeva a akutní lymfoblastické leukémie. Nenápadný celer prospívá zdraví víc, než byste mysleli.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod