Když na vás útočí jarní únava, pomoci si můžete odlehčeným jídelníčkem i kysaným zelím

 Zdraví 
05. března 2019 09:31 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dopřejte svému tělo vitaminy i relax Depositphotos
Nedostatek slunečního svitu negativně působí na psychiku každého člověka. Někomu se daří s tímto deficitem úspěšně bojovat, jiný může doslova usínat ve stoje. Ano, i taková může být jarní únava, která není jen obyčejným slovním klišé.

Mnoho lidí totiž může velmi potrápit, a slabší jedince dokonce může dohnat do stavu depresí.

Volání o pomoc

Jarní únava, kterou i v dnešní době dokáží někteří jedinci pořádně zlehčovat, není nic záviděníhodného, a určitě není radno ji podceňovat. Je to způsob, jakým náš organismus volá o pomoc ve chvíli, kdy nemá dostatek kvalitního spánku, je ve špatném psychickém rozpoložení a bojuje s oslabenou imunitou.

Také proto se projevuje zvýšenou náchylností k chřipkám či jiným virózám, bolestí kloubů, mohou se objevit ekzémy, průjmy nebo naopak zácpa. 

Zkuste to bez masa

Každý člověk přitom dokáže s jarní únavou bojovat jinak. Někomu postačí, pokud na několik týdnů odlehčí svůj jídelníček obdobou velikonočního půstu.

Obvykle tento detox spočívá v tom, že ze své stravy lidé vyloučí maso a sníží příjem bílkovin na minimum, a naopak do něj zařadí více jídel s vitaminem C. Skvěle se například v období půstu osvědčilo kysané zelí.

Pročistěte tělo

Vaše tělo také uvítá, pokud mu budete dopřávat pravidelnou vnitřní očistu s pomocí bylinných čajů. K tomu můžete použít buď speciální bylinkové směsi, které koupíte v lékárně, nebo si doma můžete připravit čaj z kopřivy nebo břízy.  

Ty můžete pít i třikrát denně, ale myslete na to, že nic se nemá přehánět. Takže i detoxikační cyklus můžete provádět maximálně tři týdny v kuse.

Relaxace a odpočinek

Velmi důležitou součástí boje s jarní únavou je dostatek relaxace a spánku. Skvěle se osvědčila aromaterapie s oblíbenými esenciálními oleji, stejně jako zařazení alespoň krátkého spánku během dne. I když to není pokaždé možné, zkuste si po obědě na deset minut sednout s nohama nahoře a chvíli oddechovat.

Hormon štěstí

Zřejmě největším pomocníkem vám pak budou sluneční paprsky, které jsou důležitým zdrojem vitaminu D. Ten pomáhá jednak posilovat naši imunitu, a také přispívá k lepší náladě. 

Sluneční záření totiž podporuje tvorbu takzvaného serotoninu, který je také nazýván hormonem štěstí. Jeho nedostatek se projevuje pošmournou či smutnou náladou a dokonce může jeho dlouhodobý nedostatek přerůst v deprese.

S prvními slunečními paprsky byste proto měli vyrážet co nejčastěji na procházky, abyste jednak načerpali potřebné vitamíny, a také se pořádně nadýchali čerstvého vzduchu. Koncekonců, nic tolik nepročistí hlavu a mysl, jako svižná půlhodinová procházka.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod