Některé potíže se dají řešit aromaterapií. Oleje připravené z přírodního základu mají velkou sílu

 Zdraví 
17. února 2019 10:21 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Oleje připravené z přírodního základu mají ohromnou sílu Pixabay
Mnozí už jistě slyšeli o zajímavých účincích aromaterapie. Leckdo si také rád provoní byt nějakou příjemnou vůní. Víte ale, kdy vůni použít, jakou zvolit a jaké se vyhnout? Máme pro vás zajímavé informace.

Náš mozek reaguje na vůně stejně jako na jiné podněty velmi komplexně. To znamená, že správně zvolená vůně může určitého člověka povzbudit, dodat mu sebevědomí, uvolnit jej, ale také vyřešit některé jeho zdravotní potíže. To je základ aromaterapie.

Jaké vůně zvolit

Především je třeba zdůraznit, že jde o použití skutečných vonných olejů a nikoli chemických náhražek. Ty sice mohou pěkně vonět a jistě mají i určitý vliv, ale obyčejně nejsou příliš užitečné. Dokonce mohou spíš uškodit. Stejně tak je dobré nejprve ověřit, zda nejsme na některý druh aromatického oleje alergičtí. To se dá jednoduše zjistit aplikací malého množství na kůži a vystavení se jen krátkému kontaktu s danou vůní. Jestliže bude druhý den vše v pořádku, můžeme se pustit do další aplikace.

Jak je používat

Existují v zásadě tři způsoby, jakým můžeme vonné oleje používat. První je inhalace, kdy stačí kápnout pár kapek oleje do vody a naklonit se nad nádobu. Také je možné nakapat vonný olej na kapesník a vdechovat vonné výpary. Látka se tak rychle dostává do krve. Jinou možností je aplikace přes aromalampu, kdy se vonná látka rozptýlí po celé místnosti. Aplikace ale nepřehánějte z hlediska doby trvání. Maximum je někde kolem deseti minut.

Jinou variantou aromaterapie jsou koupele, kdy do horké lázně dáme vonný olej smíchaný s vhodnou pěnou do koupele. Ta je důležitá pro lepší rozprostření látky v lázni. Opět nepřekračujte dobu aplikace asi na deset minut.

Zajímavou možností je masáž, při níž je vonný olej použitý místo masážní emulze nebo v kombinaci s ní. V dobře větraných místnostech může masáž trvat i delší dobu.

Příklady použití

Potřebujete-li zlepšit paměť a eliminovat infekci, použijte rozmarýnový olej. Při nachlazení, pálení žáhy a nevolnosti při cestování se hodí mátový olej. Levandule je antistresová, antidepresivní a pomáhá usnout. Tymián účinně zmírňuje únavu. Olej z růží vám dodá sílu a pocit sebejistoty. Olej pomerančový vás zbaví úzkosti a dá průchod příjemným vzpomínkám. Eukalyptový olej zlepší myšlení, zmírní suchý kašel a hodí se proti kožním infekcím.

Kdy oleje nepoužívat

Už jsme zmínili možné alergické reakce. Vedle toho byste neměli sahat k aromaterapii, jestliže máte vysoký krevní tlak, epilepsii nebo příliš citlivou kůži. V případě nejistoty se poraďte se svým lékařem. Těhotné ženy by se měly aromaterapii vyhnout obloukem, protože některé oleje mohou negativně ovlivnit průběh těhotenství nebo zdraví plodu. Informace o zvlášť nebezpečných bylinách v průběhu těhotenství můžete načerpat zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod