Čerstvé šťávy z celeru vám mohou výrazně pomoci s trávením i s hubnutím

 Zdraví 
08. února 2019 19:24 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Celer je hodně opomíjená zelenina Shutterstock
Má úžasné detoxikační účinky, pomáhá snižovat cholesterol, pleť po ní vyloženě září svěžestí. Přesně takové účinky můžete na sobě pozorovat i vy, pokud budete denně pít šťávu z celeru. .

Bohužel, celer v našich končinách nepatří mezi ty nejvyhledávanější potraviny. A to je přitom velká škoda. Nejenom listy celeru, ale i samotný kořen totiž obsahuje velké množství vitaminů, stopových prvků a dalších nezbytných látek, které patří k základním stavebním kamenům lidského organismu. 

Napomáhá s trávením

Flavonoidy obsažené v celeru pozitivně ovlivňují pohyby jídla v žaludku. Tím pádem urychlují i trávení. Navíc si poradí i se zadržováním vody v těle. Vysoký obsah sodíku a draslíku se postará o odplavení přebytečné tekutiny a skrze ledviny se odfiltrují odpadní látky ven z těla. Takže pokud chcete nastartovat váš metabolismus, dejte si desetidenní celerovou detoxikační kúru.

Pomáhá od chronických zánětů

Celer má rovněž úžasný dezinfekční účinek, zvlášť, pokud vás trápí chronické záněty a onemocnění horních cest dýchacích. Pokud budete pít celerovou šťávu během nemoci, urychlíte tím rozpouštění hlenu a pomůžete dezinfikovat sliznice plné bakterií. Podobné účinky při zahlenění má také cibule, zejména šťáva z ní

Snižuje cholesterol

Trápí vás vysoký cholesterol? Pak zařaďte do svého jídelníčku více celeru, zejména v podobě šťávy. Pro snížení cholesterolu se doporučuje po dobu tří týdnů pít každý den nalačno jednu sklenici čerstvé celerové šťávy. Účinky na sebe nenechají dlouho čekat. Celer můžete zkombinovat i s dalšími druhy zeleniny a ovoce, abyste "přebili" jeho štiplavou chuť. Zkuste třeba tento recept.

Potřebujete

  • 1/2 šálku čerstvě vymačkané celerové šťávy
  • 1/2 šálku natrhaného kadeřávku
  • 1 malý (zmrzlý) banán
  • 1/2 (zmrzlého) manga
  • 1/2 avokáda
  • 1 odměrka hráškového proteinu - lze vynechat
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 cm nastrouhaného zázvoru
  • 3 lístky čerstvé máty

Snížení krevního tlaku

Průzkumy bylo dokázáno, že pití celerové šťávy výrazně napomáhá snížit krevní tlak. Celer totiž obsahuje látky přispívající k roztažení cév a uvolňující svaly kolem tepen.

Pomáhá na nespavost

Celer se významně podílí na duševní pohodě člověka. Pomáhá navozovat pocit klidu a je skvělým prostředkem proti nespavosti. Lidem trpící nespavostí se doporučuje vypít jednu sklenici celerové šťávy přibližně hodinu před spaním.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod