Jídla do mrazivých dnů, která dokáží prohřát organismus zevnitř

Sušené ovoce a ořechy jsou skvělé na prohřátí organismu
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Zdraví 
13. února 2019 14:38 / Shutterstock
  3   0
Prohřívací jídla mají tu důležitou vlastnost, že nejsou jen teplá, ale rozehřívají organismus i tzv. „zevnitř“. Jejich konzumace by nedávala smysl v teplých letních měsících, ale v zimě jsou naopak vynikající odpovědí na počasí i situaci.

V těchto mrazivých dnech a při pobytu na horách se vám mohou hodit doporučení na různá prohřívací jídla. Čtěte dál pro podrobnější informace.

Dodají teplo i zdraví

Existují jídla, která vám dodají teplo. Pomohou vám se zahřát po návratu z lyžování a současně i posílí vaše zdraví, takže budete odolnější vůči nachlazení i dalším nemocem. Časem sami zjistíte, která jídla působí podobně a budete si moci vyladit svůj jídelníček sami. A právě s ohledem na počasí.

Koření

Asi nijak nepřekvapí, že koření, které má sílu nás zahřát, má pálivou chuť. Zejména jde o pepř a zázvor. Můžete ale s užitkem konzumovat i skořici. Prospěje nám i bazalka, fenykl, kmín a hřebíček. Z různých kombinací si můžete zkusit připravit i čaj. Budete překvapeni, jak dobrých výsledků dosáhnete.

Maso

V zimním období je člověk mnohem více orientován na konzumaci masa než v období letním. Je to přirozené. Maso je těžší na trávení, a to se s horkým létem příliš dohromady nehodí. Určitě tedy stojí za úvahu si dát kuřecí, skopové a jehněčí. Z ryb preferujte tučné ryby. Losos bude skvělý a úhoř též. Ale i ostatní masa mají v nejhorším případě neutrální charakter. To se týká hovězího i telecího.

Protože ale každý maso nejí, můžete si klidně dopřát i různé náhražky masa. Nezahřejí sice tolik jako klasické masné produkty, ale určitě vás neochladí. Dejte si tedy s klidným svědomím tempeh, tofu či další masové náhražky na bázi sóji a dalších luštěnin.

Zelenina a ovoce

Pozor na to, abyste v zimním období a v čase, kdy potřebujete hodně prohřát, nejedli ovoce, které pochází z jižních krajů. Vynechte tedy pomeranče a další podobné plodiny. Spíš se soustřeďte na ovoce z našeho pásma. Skvělá budou jablka, hrušky, broskve, třešně, maliny a datle. Ještě lepší může být teplý jablečný mošt. Obecně všechny druhy sušeného ovoce. Především hrozinky, ale i křížaly a sušené meruňky. Ty navíc prospějí i vašemu srdci, jak zjistíte v článku zde.

Ze zeleniny dejte přednost cibuli, křenu, česneku, pórku a chilli papričkám. Výborná bude kořenová zelenina. A jezte také hodně ořechů, zvlášť ořechů vlašských a lískových.

A jak s čajem a nápoji?

Čaj patří ke klasickému nápoji pro chladné měsíce. Vyhněte se ale raději čaji zelenému. Ve velké zimě je lepší čaj černý. Skvělé jsou ale také různé čaje bylinné. O využití koření při přípravě čaje jsme psali už v prvním odstavci. Vyhněte se ovocným šťávám z jižního ovoce. To samozřejmě neznamená, že je nesmíme pít, ale nezahřejí. Když už jste dostatečně rozehřátí, určitě sklenka džusu nevadí.

Alkoholické nápoje mají hodně negativ, takže je vhodnější je vůbec nepít. Ve velkém mrazu může být alkohol pomůckou pro zdolání posledního úseku před cílem. Když víte, že jste kilometr od chaty, ale zdá se vám, že už nedojdete, sklenka alkoholu může pomoci. Jinak ale alkohol dá průchod teplu ven a po určité době je tak tělo ochlazené. Nedojdeme-li do té doby do tepla, můžeme umrznout. V zimních měsících může být dobré si udělat svařené víno. Více vás zahřeje svařák z vína červeného. Povaříte-li ho trochu déle, zbavíte se i škodlivého alkoholu a zůstane to, co je na víně opravdu dobré a zdravé.

Bronislava Silná | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Kam za předvánočními nákupy? Nabízí se Polsko, Německo, Anglie nebo i exotická Dubaj

Dům a zahrada

Trávíte podzim s knížkou v ruce? Vyrobte si vlastní záložku do knihy

Bydlení

Ceny energií a dalších komodit rostou. Přinášíme stručný přehled inspirací, jak v domácnosti ušetřit

Zavřít reklamu