Káva může mít vliv na vaše zdraví. Akrylamid ohrožuje mozek

 Zdraví 
10. února 2019 14:04 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Káva má mnoho pozitivních i negativních účinků Depositphotos
Silná chuť a příjemná vůně. To jsou nejčastější důvody milovníků kávy, proč se k tomuto nápoji stále rádi vracejí. Kvalitní káva dokáže člověka nabudit k lepšímu výkonu, stejně jako zlepšit náladu, protože máme s jejím pitím spojeno mnoho příjemného.

Káva však svým milovníkům nemusí přinášet jen samá pozitiva. U některých jedinců může mít dokonce vliv na jejich zdraví.

Akrylamid ohrožuje mozek

Největším problémem, který káva může způsobit, je vznik závislosti. Během jejího pražení se totiž uvolňují nejrůznější látky, například akrylamid, které nepříznivě ovlivňují lidský mozek. Stejná látka je obsažena také například v brambůrkách či hranolkách a je považována za neurotoxickou a dokonce také potenciálně karcinogenní. 

Pozor na srdce

Kofein může mít u některých lidí dokonce vliv na nepravidelnost srdečního rytmu, která však mizí u těch, kteří kávu pijí pravidelně a tělo si již na látku navyklo. Její nekontrolované pití může také způsobit přilíš vysokou tepovou frekvenci.

Průjem a dehydratace

Další nepříjemností, kterou káva může vyvolat, je překyselení žaludku a s tím související pálení žáhy, stejně jako zažívací obtíže. Mnoho jedinců tak po vypití šálku kávy může potrápit průjem.

Pokud navíc kávu nedoplňujeme dostatečným množstvím tekutin, tedy především vody, může mít za následek dehydrataci celého organismu. Pak není neobvyklé, že citlivější osoby může trápit bolest hlavy.

Odolejte mozkové příhodě

Kávě však nelze upřít ani mnoho pozitiv, které její pravidelné pití přináší. Mezi konzumenty tohoto nápoje je například menší riziko vzniku cévní mozkové příhody.

Kofein také působí jako prevence vzniku stařecké demence či Parkinsonovy choroby. Pokud člověk vypije průměrně čtyři šálky kvalitní kávy za den, je riziko vzniku tohoto civilizačního onemocnění pouze třetinové oproti běžné populaci.

Nic se nemá přehánět

Pokud naopak jedinec pije více než šest šálků kávy denně, vystavuje se riziku vzniku vysokého tlaku. Ženy v menopauze ohrožuje přílišná konzumace kofeinových nápojů nadměrným vyplavováním vápníku z kostí.

Proto i při pití kávy platí: řiďte se zdravým rozumem. Každý šálek kávy vyvažte dostatečným množstvím vody a nedopusťte, aby se stala jediným nápojem vašeho dne. Také sáhněte raději po kvalitní kávě, která je připravována vhodným způsobem pro daný druh. Pár kroků pro výběr té pravé najdete v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008