Jak často je třeba měnit brýle? Správná korekce zraku je velmi důležitá

 Zdraví 
11. února 2019 06:36 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Brýle jsou pro mnohé z nás životně nezbytnou pomůckou Pixabay
Velmi často se stává dětem, že své brýle rozbijí již po několika týdnech používání. Někdo zase s oblibou brýle ztrácí. Jak často ale měnit brýle z hlediska kvalitní korekce zraku? Máme důležité informace.

Brýle v zásadě měníme z několika důvodů. V žádném případě se nevyplatí s výměnou čekat až na poslední chvíli. Mít kvalitní brýle a správnou korekci zraku je pro každého velmi důležité.

Když obroučky doslouží

Důvodů k výměně brýlí je celá řada. Vynecháme ryze estetické hledisko. Velmi často mají ty stávající již tak poškozené obroučky, že je nutné je vyměnit. Obyčejně se poškodí v pantech nebo jsou již tak dlouho používané, že potom nemá smysl při poškození některé části něco měnit a je lepší si pořídit brýle nové. To také bývá důvodem k návštěvě lékaře a k novému proměření zraku a lékařské kontrole.

Odřená skla

Skla se vlastně už pro brýlové čočky příliš často nepoužívají. Jen asi 5 % uživatelů si je dává osadit do obrouček. Ostatní jsou čočky plastové. Právě plast, který má spoustu předností, má jednu velkou nectnost – velmi snadno se poškrábe. Navíc poměrně zásadním způsobem trpí i různé ochranné vrstvy, které bývají na čočkách naneseny. Někdy můžete mít pocit, že skrze čočky vidíte vše do šeda. To bývá způsobeno ztrátou optických kvalit antireflexní a UV vrstvy. K tomu dojde jednak neopatrným čištěním brýlí nebo stačí jen vlna horkého vzduchu, která se na vás vyvalí z rozpálené trouby. Tak jako tak, skrz čočky, které mají nějakou optickou vadu nebo nejsou dokonale průhledné, se nevyplácí dívat. Můžete si totiž docela zkazit zrak nebo přivodit bolesti hlavy.

Změna vidění

Někdy se stává, že se člověku začne zrak měnit. V některých případech se určité vady zmírňují, jindy se vidění zhoršuje. V obou případech je třeba navštívit lékaře a nechat si předepsat nové čočky. Je dobré vědět, že při změně dioptrií máte nárok na příspěvek vždy. Jinak se příspěvek na čočky a brýle vyplácí jednou za tři roky. Příspěvek je bohužel jen na obyčejná skla, ale alespoň mírně se vám zlevní doplatek. V případě, že máte ještě kvalitní obroučky, nic nebrání tomu, abyste si nechali dát nové čočky do původních obrouček.

Prevence

K očnímu lékaři byste měli chodit v mladším věku minimálně jednou za dva roky. Pokud je vám nad čtyřicet, pak alespoň jednou do roka. A máte-li jakékoli komplikace nebo nemoci, které mohou ovlivnit vidění (diabetes, zelený zákal v rodině…) pak i častěji. Poškození brýlí pak předcházejte správnou péčí o ně. Nejsou levné, takže stojí za to se držet doporučení, která jsou třeba zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve