Pět signálů, že vaše játra začínají stávkovat. Co byste měli sledovat?

 Zdraví 
27. srpna 2018 11:06 / Monika Thomsonová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Časné příznaky problémů s játry by člověk rozhodně neměl ignorovat Depostphotos
Játra jsou centrálou metabolismu a jedním z klíčových orgánů lidského organismu. Problém je, že moderní životní styl je často příčinou postupného selhávání a onemocnění jater. Jaké jsou signály, že vaše játra nefungují tak, jak by měla?

Časné příznaky problémů s játry by člověk rozhodně neměl ignorovat. Že něco není s vašimi játry v pořádku, odhalí hned několik příznaků. Mezi pět nejčastějších patří:

Přecitlivělá a svědící pokožka

Jedním z časných příznaků onemocnění jater mohou být i svědivá místa na pokožce, která se začnou postupně rozšiřovat nebo se stupňuje intenzita svědění. Na dotek je kůže až přehnaně citlivá, následně se snadno zanítí a nepříjemně svědí.

Změny na kůži

U kůže ještě zůstaneme, neboť náhlé změny na kůži jsou jedním z poměrně dobře viditelných příznaků nemocných jater. Pokud játra v důsledku onemocnění neuvolňují z těla toxické látky, začne se v těle hromadit barvivo bilirubin. Kůže lehce změní svou barvu – zežloutne. Podobně mohou zežloutnout i špičky prstů a nehty.

Změny ve vylučování

Játra, která nejsou v pořádku, o sobě mohou dát vědět i při návštěvě toalety. Pokud jste postřehli změny stolice, která je šedá, bledá nebo dokonce krvavá, vaše játra s vysokou pravděpodobností nefungují správně. Pozornost si zaslouží i vaše moč. Pokud je vaše moč tmavá a není to v důsledku silné dehydratace, jedná se o varovný znak, že vaše játra nefungují správně. Jak působí káva na naše játra? Více jsme psali v jiném článku.

Přetrvávající únava

Vidíte na sobě příznaky chronické únavy? Pokud jste delší dobu bez energie, přidává se k tomu malátnost, případně pocity extrémní slabosti, nemusí se jednat jen o běžnou únavu, kterou vyřešíme zvolněním životního tempa a relaxací. V případě, že se tyto pocity kombinují s dalšími uvedenými, je načase, abyste si nechali vyšetřit játra.

Bolesti v břiše

I příznaky v oblasti břicha a podbřišku mohou indikovat onemocnění jater. Pokud pozorujete křeče, které jsou případně doprovázeny tlakem v břiše a pocity nafouknutí, měli byste zpozornět. Může se jednat o otok způsobený nahromaděním tekutiny v břišní dutině, který může později dokonce tlačit na plíce a způsobovat tak ztížení dýchání. Určitě si přečtěte o skvělém jarním detoxu, o kterém jsme psali před časem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47