Slaný koláč je rychlou pochoutkou
Slaný koláč, nebo také quiche, má v kuchyni svoje místo. Jíst se většinou dá teplý i studený – a také se skvěle hodí jako svačina či oběd do krabičky nebo pohoštění pro návštěvu.
Ingredience
Na základní těsto:
200 g hladké mouky, 100 g másla, nakrájeného na kousky, 1 vejce, 1 lžičku soli,
Na náplň:
2 lžíce olivového oleje, 6 plátků prorostlé slaniny, 5 velkých vajec, 280 ml 12% smetany, 150 ml mléka, 140 g strouhaného sýra typu ementál, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř na dochucen
Postup:
Základní těsto:
1. Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.
2. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech. Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.
3. Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.
Náplň:
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Slaninu nakrájenou na kostičky vsypte do silnostěnné pánve a asi minutu smahněte, aby se trochu vypekla.
2. V misce prošlehejte vejce, smetanu a mléko vidličkou, přidejte sýr, muškátový oříšek, osolte a opepřete. Vsypte polovinu kostek slaniny a vlijte do předpečené těstové misky. Posypte zbylou slaninou.
3. Pečte 35–40 minut, až náplň zpevní, začne zlátnout a trochu nabude. Před vyjmutím z formy nechte quiche lehce vychladnout. Podávejte teplou i chladnou.