Šípků je v přírodě stále dost. Jak využít měkké a přezrálé plody?

Šípky mohou být krásnou dekorací i zdrojem zdraví
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
14. listopadu 2018 15:24 / Shutterstock
  3   0
Všechny recepty na sušení předpokládají, že se mají sušit šípky tvrdé a pevné, které sbíráme v září či polovině října. Co s plody, které už měknou? Poradíme.

Protože bylo letos dost teplo a počasí stále ještě poskytuje dost sluníčka, jsou šípky přezrálé. Ale i takové lze využít, jen je dobré vědět, jak na to.

Sušit v troubě nebo sušičce

Plody, které nemají dostatečnou pevnost, už nemůžete sušit metodou našich babiček, tedy jen tak v suchu a teple. Začaly by patrně brzy plesnivět. Stále však mají dost látek, které podpoří naše zdraví. Jen u plodů, které již prošly mrazíky, se významně sníží obsah vitaminu C.

Chcete-li si tedy nasušit plody, které už dostatečnou pevnost nemají, dejte je do trouby, kterou nastavíte na 70 stupňů Celsia a necháte tam šípky sušit s pootevřenými dvířky tak dlouho, dokud nemají tmavočervenou barvu. Měly by se dát rozlomit a nadrtit. Podobně můžete postupovat v sušičce.

Šípková marmeláda

Dalším výborným způsobem, jak zpracovat změklé šípky, je vyrobit z nich šípkovou marmeládu. Dříve se postupovalo zbytečně složitě a šípky se zbavovaly vnitřních částí s chloupky. To je ale naprosto zbytečné. Prostě jen šípky zbavíte stopek a okvětí a vaříte do změknutí. Prolisujete je a přidáte stejné množství cukru, kolik budete mít šípkového protlaku. Přidáte želírovací prostředek, a ještě horkou marmeládu nalijete do sklenic a zavíčkujete. Pro delší výdrž a jistější uchování můžeme celou várku sterilovat.

K čemu jsou šípky dobré

Šípky obsahují velké množství vitaminu C, ale i dalších vitaminů. Z toho důvodu je dobré, pokud je teplem docela nezničíme. A když z nich připravujeme čaj, nevaříme ho. Pokud zaléváme podrcené šípky, použijeme vodu o teplotě kolem 80 stupňů Celsia. Můžeme ale také zalít nadrcené šípky studenou vodou a nechat louhovat přes noc.

I šípková marmeláda má řadu léčivých účinků. Vedle klasického použití k jídlu můžeme počítat s tím, že jde o dobrý podpůrný prostředek při chřipce a nachlazení. Zejména se osvědčuje v prevenci těchto onemocnění. Řadu léčivých účinků pak mají i různé další čaje z netypických bylin. Zajímavé tipy na jejich přípravu najdete zde.

📷
4
fotografie
Bronislava Silná | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Chorvatský Split láká milovníky památek, fanoušky seriálu Hra o trůny i gurmány

Dům a zahrada

Dům z tradičních cihel je dobrá volba. Cihly se v létě nepřehřívají a v zimě hromadí teplo

Bydlení

Ochránit elektroniku před úderem blesku se vyplatí. Jakých chyb se při bouřce vyvarovat?

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu