Stres je novodobý mor, který nás ničí. Tři rady, jak se dokonale zklidnit

 Zdraví 
29. června 2018 07:27 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zklidněte své tělo a dovolte si cítit se uvolněně Shutterstock
Je to novodobý mor. Zatímco dříve měla stresová reakce svůj význam, dnes jde o běžnou součást našich životů. Stresujeme se pořád – doma i v práci. Neumíme se zklidnit a ničíme si tím zdraví.

Dřívější doba byla klidná, dnes žijeme mnohem rychleji a hektičtěji. To si pak i bere svoji daň. Nadměrný stres nám ničí zdraví a žene nás do náruče nejrůznějším nemocem. Dokud je čas, měli bychom se naučit zastavit, odpočívat a relaxovat. A věci, při kterých nejde o život, házet za hlavu.

Hormony v hlavní roli

Během stresové situace se v těle tvoří stresové hormony, krevní tlak stoupá a dech i činnost štítné žlázy se zrychluje. Srdce bije jako o život, rychle proudí i krev a trávení je v ten moment na minimu. Při stresu se také maximálně zbystří sluch a zrak, stoupne hladina cukru v těle (to abychom měli více energie) a svaly se napínají.

Stres může vést až k žaludeční neuróze, zhoršení paměti, k srdečním a trávicím obtížím, objevuje se i nepravidelná menstruace či snížení plodnosti. Může vás bolet i hlava. Tipy, jak zahnat bolest bez léků, se dočtete v našem článku zde. Dlouhotrvající stres může zapříčinit celá řada věcí. Nadmíra pracovních povinností, manželské či rodinné problémy, finanční potíže, nedostatečný odpočinek a také strach z vážných onemocnění. Jenže to s sebou nese pochopitelně i negativní důsledky – psychické poruchy, především pak deprese. Jak to tedy zvládnout?

1. Odpočívejte

Dlouhodobý stres nadměrně zatěžuje naše tělo, proto je nutné – i když víme, že se stresovým situacím zcela vyhnout nemůžeme – abychom se dokázali uvolnit a zmírnit napětí v těle. Zkuste si třeba během polední pauzy v práci vyrazit na krátkou procházku parkem anebo se jednoduše zavřete třeba na záchod a chvíli meditujte. Tu chvilku si najdete a zaručeně vás zde nikdo rušit nebude. Základem je pohodlná pozice vsedě a oproštění myšlenek od starostí a nepříjemností. Prvním krokem je hluboký nádech nosem, při kterém počítáte do co nejvyššího čísla, kterého dosáhnete bez nadměrného úsilí. Pak zadržíte dech opět s počítáním do co nejvyššího čísla jako při nádechu. Výdech by měl být opět co nejdelší. Cvičení opakujte několikrát, dokud vám to není nepříjemné a po celou dobu se snažte udržet co nejvyšší koncentraci.

2. Jezte zdravěji

Naučte se, že hamburgery, ač se zeleninovým salátem, nebo minutka v restauraci rozhodně nejsou těmi pravými jídly. Může se zdát, že požadavek pestré stravy s dostatkem zeleniny, ovoce a vlákniny a dodržování pitného režimu jsou obehranou písničkou. Ale kdo to zkusil, potvrdí, že se cítí lépe. A zdaleka to neznamená život bez občasných sladkostí či jiných pamlsků. Ty by však neměly být základem, ale pouze příjemným zpestřením jídelníčku. Dejte si i černý čaj, umí totiž dokonale odbourávat stresové hormony. Ale nejen jídlem živ je člověk, je také nutné zvyšovat i psychickou odolnost. K tomu jsou koníčky, zájmy a příjemné činnosti, na které je nutné udělat si čas.

3. Hýbejte se

Každodenní procházky, běh nebo pohyb ve fitku, chcete-li. Je na vás, jak pohyb zvolíte, ale rozhodně by měl být denní součástí vašeho života. Nezapomínejte na ranní rozcvičku a večerní milování. Relaxujte, meditujte a čas od času si dopřejte relaxační masáž.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve