Čtyři tipy, jak zahnat bolest bez léků

 Zdraví 
26. června 2018 07:43 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nekomfort můžete eliminovat alternativními metodami Shutterstock
Růžová pilulka proti bolesti je oblíbená napříč celou republikou. Jakmile nás někde zabolí, hned ji vkládáme do úst a zapíjíme. Co když ale existují šetrnější metody, jak si pomoci?

Bolest nás může naprosto vyřadit z provozu. Zjistěte, které metody na ni zabírají - ať už jde o akutní či chronické obtíže. Mnohdy mohou pomoci lépe, než léky.

Akupunktura

Funguje na základě vpichů speciálních tenkých jehliček do akupunkturních bodů na těle. A nebojte, dá se to přežít, skoro to nebolí. Podle tradiční čínské nauky leží akupunkturní body na jakýchsi drahách energie, tedy takzvaných meridiánech. Jsou to vlastně takové dráhy, díky kterým proudí v našem těle energie. Pokud je některý z akupunkturních bodů ucpaný (díky určitému problému), pak do tohoto místa energie přestane proudit a nastává problém. Jehličky v tuto chvíli pak vlastně pomáhají ošetřit dráhy na meridiánu, aby energie mohla znovu proudit. Potíže díky tomu pak ustoupí.

Akupunktura přijde vhod především v případě, když trpíte častými bolestmi hlavy nebo dokonce i nesnesitelnou migrénou. Tahle metoda totiž může od těchto bolestí velmi dobře odpomoci. A aplikujte ji podle orgánových hodin, znáte je?

Jak akupunktura probíhá?

Při akupunktuře se spirálovitě vpichují velice tenké jehly na důsledně vybrané body na těle. K jehlám je možno připojit slabý elektrický výboj, který pomáhá stimulovat jednotlivé body. Jehla se ponechává na určeném místě od několika vteřin až po třicet minut.

Akupresura

Je to v podstatě téměř to samé jako akupunktura, s tím rozdílem, že se do těla nevpichují žádné jehličky, ale jen se na akupunkturní body působí tlakem. To pak aktivuje samoléčebné síly těla. Akupresura je vhodná zejména v případě, že trpíte na bolavé svaly a klouby, pomůže ale třeba i při menstruačních bolestech. Pomoci si můžete i sami.

Jak na to? Hlavní energetický bod leží asi tři centimetry pod pupkem. Toto místo lehce zmáčkněte palcem a ukazovákem a promasírujte je. Akupresurním cvikem se bod aktivuje a rychle zaplaví tělo scházející energií. Můžete několikrát opakovat.

Krční a bederní pás

Speciální krční pás, do kterého se podle potřeby dá vložit nahřátý bylinný nebo gelový polštářek, pomáhá nejen při bolestech, ale i při blocích. Pokud potřebujete krční páteř zahřát, pak do speciální kapsy můžete vložit zahřáté bylinky nebo ohřátý gelový polštářek. Případně si můžete pořídit i nahřívací polštářek plný třešňových pecek. Má tu výhodu, že vydrží teplý opravdu dlouho. Při bolestech hlavy se pak dá polštářek zase vychladit. Co se týče bederního pásu, ten bývá vyroben např. z ovčí kůže, aby postižené místo co nejvíce prohřál. Přijde vám vhod zejména tehdy, když se záda zablokují.

Obklady

Už pan Priessnitz věděl, že obklady a zábaly těla jsou přímo zázračné. Moderní medicína má už ale obklady vychytané. Třeba na bolest zad seženete už hotový obklad, který pouze přiložíte na záda, a působí téměř okamžitě. Obsahuje totiž prostředek na utišení bolesti. Obklad si ale můžete vyrobit i vlastní – bylinný. Na bolest zad působí výborně třezalka, otoky zažene měsíček lékařský a bolestivé rány utiší zlatobýl obecný. Bylinky zalijte horkou vodou, nechte zhruba čtvrt hodiny louhovat. Pak přeceďte a do výluhu namočte větší kus látky. Ten si přiložte na bolavé místo. Přikryjte celé ručníkem a lehněte si do postele. Uvidíte, že se vám rychle uleví.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve