Holkám panenky, klukům autíčka? Je načase zbořit stereotyp. Nechte dceru hrát si s autíčky a vyroste z ní sebevědomá řidička

 Děti 
04. ledna 2023 07:00 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Změňme hru, holky taky sní o autech Peugeot
„Přála jsem si na Vánoce auto na dálkové ovládání, ale táta s mámou říkají, že autíčka jsou jen pro kluky. Dostala jsem barbínu, která se mi fakt moc líbí, ale stejně to auto mě trochu mrzí,“ říká 7letá Anička. Pokud vás vaše dcera někdy požádala, abyste ji obdarovali autíčkem, a vy jste ji odbyli stejným způsobem, tedy, že holky si přece s auty nehrají, možná jste udělali chybu. Podle studie francouzské vědecké organizace HAL Open-Science totiž právě to, že si dívky v dětství nehrají s autíčky

Autíčka jsou považována za klasickou hračku pro kluky. Za dobu své existence se značně změnila. Od primitivních dřevěných špalíků s kolečky, přes kovové a plastové miniatury věrně kopírující opravdový automobil, až po auta na dálková ovládání a elektrická vozítka. Předsudek o tom, pro koho jsou tyto hračky určeny, je však po staletí stejný: samozřejmě pro kluky. Přitom ale autíčka často přitahují i holky. To potvrzují i pedagogové z mateřských škol. „Hraní na maminku je mezi děvčaty čím dál tím míň populární. Panenky, kočárky, kuchyňky, atd. už děti tolik nelákají. Divoké závody s autíčky jsou ale v kurzu pořád,“ říká Zuzana, učitelka pražské mateřské školky. Obecně pedagogové v předškolním vzdělávání doporučují nesměrovat děti dle „hračkových stereotypů“. Nejlepší je nechat volbu hračky na samotném dítěti. S čím si děti hrají a způsob, jakým si hrají, ovlivňuje jejich vnímání společnosti a budoucího života. To, co děti získaly hrou, se v dospělosti projevuje v různých oblastech života a při různých činnostech, třeba i při řízení auta.

Studie provedená francouzskou organizací HAL Open-Science ukazuje, že ženy si myslí, že jsou špatné řidičky, přestože statistiky dokazují opak. Ve skutečnosti ženy způsobují mnohem méně dopravních nehod než muži. Nedůvěra žen ve své řidičské schopnosti je dle výsledků studie způsobena i tím, že ženy si v dětství nehrály s autíčky, nebyly k tomu nijak povzbuzovány a jejich přání mít autíčko se setkávalo s údivem, posměchem či nesouhlasem. Dívkám se na rozdíl od chlapců podsouvají klidné jemné hry s důrazem na starostlivost, trpělivost a opatrnost. Chlapecké hry jsou naopak rizikovější, odvážnější a bojovnější. V důsledku toho se dívky v dospělosti mohou cítit za volantem méně jisté, přitom pro řízení auta je důvěra v sebe sama a ve své schopnosti naprosto klíčová.

O tom, že přání děvčátek má být vyslyšeno, je přesvědčena i francouzská automobilka Peugeot. Ta totiž přišla s originálním nápadem. Nabídla dětem ve Francii (dívkám i chlapcům) možnost vyměnit jakýkoli vánoční dárek, který nechtějí, za autíčka z limitované edice Peugeot. Nechtěné vánoční dárky dostane jedna z nejvýznamnějších francouzských charitativních organizací Secours Populaire, aby je mohla přerozdělit těm, kterým udělají radost. Akce odstartovala těsně po Vánocích a potrvá do 30. ledna. Děvčata, která si chtějí hrát s autíčky, dostanou možnost nejen dostat vytoužený dárek, ale taky začít pracovat na posílení svého budoucího řidičského sebevědomí.

Zdroj: Peugeot

Témata: Peugeot, auto, moto
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008