Zbavit se stresu po vánočním shonu se hodí. Některé potraviny skutečně dokáží pomoci odbourávat stres

 Zdraví 
30. prosince 2022 08:30 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Antistresovou superpotravinou je například kimchi Depositphotos
Vánoce jsou sice nejkrásnějšími svátky roku, pro mnohé jsou ale také zdrojem pořádného napětí. Začíná to nákupy a pokračuje přes úklid, pečení a vaření až po všechny ty návštěvy, které je třeba absolvovat. Zbavit se po svátcích stresu se proto může hodit.

Skutečně existují potraviny, které prokazatelně redukují stres, jak už v minulosti potvrdily mnohé studie. Není to ani pečená kachna, ani svíčková na smetaně, ale po typickém vánočním přejídání je to vlastně jedině dobře. Takže které potraviny vás po vánočním shonu dostanou zase do pohody?

Jsou to především fermentované potraviny, jako je kváskový chléb, kimchi, kysané zelí a kefírový jogurt, a potraviny s vysokým obsahem vlákniny, tedy například listová zelenina, celozrnné obiloviny a fazole. Nejnovější studie, kterou provedla University College Cork, říká, že "účastníci, kteří během tzv. psychobiotické diety jedli fermentované potraviny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny, uvedli, že se cítili mnohem méně vystresovaní než ostatní, kteří dodržovali klasickou vyváženou stravu."

A jak je možné, že to funguje? Tyto potraviny totiž obsahují živé kultury a prebiotickou vlákninu, která pomáhá vyživovat střeva tím, že krmí prospěšné bakterie. To produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jako je acetát, butyrát a propionát a tyto mastné kyseliny s krátkým řetězcem jsou spojeny se zlepšením nálady, lepším vstřebáváním živin a lepším spánkem.

Tyto potraviny mají také protizánětlivé účinky, což zase souvisí se snižováním hladiny kortizolu v těle. A to je velmi důležité, protože není žádným tajemstvím, že záněty bývají přímou reakcí na stres, protože jde o fyzickou reakci těla na prudký nárůst hormonů adrenalinu a kortizolu. Například když je hladina stresu vysoká, v těle přestane řada funkcí pracovat správně.

Seznam potravin, které pomáhají odbourávat stres, je překvapivě poměrně široký. Z fermentovaných potravin do něho patří kysané zelí, kimchi, tempeh, kefírový jogurt, okurky, kombucha, miso, stařené sýry, jablečný ocet nebo kváskový chléb. Do skupiny užitečných antistresových potravin s vysokým obsahem vlákniny zase patří fazole, čočka, brokolice, avokádo, bobule, jablka, sušené ovoce, mrkev, banány či jahody. Zapomínat se nesmí ani na potraviny s vysokým obsahem bílkovin, což jsou hovězí a jehněčí, a samozřejmě mořské plody a mléčné výrobky.

Pokud to budete se snižováním stresu myslet opravdu vážně, pak do svého jídelníčku zařadíte i potraviny s vysokým obsahem omega 3, tedy především lososa, sardinky, chia semínka a samozřejmostí v kuchyni je olivový olej. A v neposlední řadě nesmí chybět ani ořechy, protože mají vysoký obsah nenasycených tuků.

Největší hvězdou ze všech, pokud jde o stres, jsou ale fermentované potraviny. Mají totiž také vysoký obsah vitaminu C, které tělo moc potřebuje. Stresová reakce si vybírá na těle značnou daň a často vyžaduje nadbytek živin, aby fungovalo. V důsledku toho může hladina chronického stresu vést k nedostatku živin v těle. Vitamin C a hořčík jsou životně důležité pro podporu reakce na stres, a proto se doporučuje zvýšit jejich příjem ve chvíli, kdy prožíváte stres. Rovněž není tajemstvím, že psychické zdraví úzce souvisí se zdravím střev. Studie University College Cork prokázala, že díky fermentovaným potravinám dochází k významným změnám v hladině určitých klíčových chemikálií produkovaných mikroby a bylo rovněž prokázáno, že některé z těchto chemikálií mají pozitivní vliv na duševní zdraví. Takže pokud vás vánoční stres dostihl, přejděte na antistresový jídelníček. Je z čeho vybírat a vaše tělo vám určitě poděkuje.

Autorský článek, další zdroj: HealthlineNature.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve