Trápí vás během Vánoc bolesti břicha? První pomoc je jednodušší, než si myslíte

 Zdraví 
25. prosince 2018 09:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vánoční svátky často provázejí bolesti břicha Depositphotos
Během vánočních svátků se lékaři často setkávají s pacienty, kteří mají nejrůznější žaludeční problémy. Důvodem je nejen přemíra jídla, ale na mnohé dolehne i stres z předvánočního shánění dárků a vánočních příprav. Nemusíte hned utíkat k lékaři, někdy mohou pomoci i obyčejné bylinky.

Hodování u vánočního stolu, tučné majonézy v bramborovém salátu, hromada cukroví či smažená jídla často vykonají své a potíže se zažíváním jsou na světě. Naštěstí existuje množství rostlin, které trávení podpoří a zkaženému žaludku uleví. Představíme vám tři z nich.

Všemocná bazalka

Bazalku má hodně lidí běžně doma, takže první pomoc je doslova na dosah. O této bylině se obecně ví, že uklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti. Také mírní bolesti hlavy, pomáhá při zánětech dásní a bazalková koupel uleví i při onemocnění dýchacích cest. Také ale zrychluje metabolismus a podporuje trávení. Pokud bazalku přidáte k tučnějším a těžším jídlům, dokážete je lépe a rychleji strávit. Také stimuluje činnost žaludku, tvorbu žluči a funkci střev. Kromě zrychlení metabolismu tato bylinka pomáhá při nadýmání a dokáže zmírnit žaludeční a střevní potíže.

Bazalkový odvar

1 polévkovou lžíci sušené bazalky zalijte čtvrtlitrem vařící vody a vařte 10 minut. Čaj nechte 15 minut louhovat. Odvar pijte při poruchách trávení 3x denně po jídle.

Máta peprná

Pokud vás trápí žaludek, můžete sáhnout také po mátě peprné. Tlumí křeče a pálení žáhy a uklidňuje podrážděný žaludek i střeva. Známý je také její povzbuzující účinek pro produkci žaludečních šťáv, podporuje rovněž sekreci žluči, a tak přispívá k bezproblémovému trávení mastných jídel. Má také antiseptické účinky, omezuje kvašení žaludečního obsahu, odvar potlačuje nevolnost a zvracení, a to i v případě těhotenství. Ale pozor, nic se nesmí přehánět a u máty to platí dvojnásobně. Časté pití mátového čaje či silná koncentrace byliny může naopak žaludek podráždit.

Čaj na slabost zažívacích orgánů

Smíchejte 5 dílů natě máty, 5 dílů natě vachty, 4 díly oddenku, puškvorce, 4 díly natě benediktu, 4 díly natě meduňky, 3 díly květu heřmánku a 3 díly natě řepíku. Dvě polévkové lžíce čajové směsi zalijte půllitrem vařící vody a nechejte 15 minut v přikryté nádobě louhovat. Přeceďte a pijte 3x denně třetinu množství, 20 - 25 minut před jídlem.

Heřmánek pravý

Heřmánek vás zbaví plynatosti, uvolní svalstvo, zmírní nevolnost a stimuluje vylučování žaludečních šťáv. Je to zkrátka všestranná bylina, která by v žádné domácnosti neměla chybět. Nepijte ho ovšem ve velkém množství. O zázračných účincích této byliny jsme více psali zde.

Heřmánkový čaj

Stačí zalít lžíci bylinky čtvrtlitrem vroucí vody, nechat 15 minut louhovat a pít 2x - 3x denně. Účinek se brzy dostaví, neboť právě v oblasti zažívacího traktu má heřmánek silné protizánětlivé účinky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47