Lahodný italský mok oranžovočervené barvy neodmyslitelně patří k létu!
Aperol je ovocný likér, který je vyroben převážně z výtažků z pomerančů, má lehce nahořklou chuť a charakteristickou oranžovo červenou barvu. Vznik likéru se datuje již do roku 1919, ale až v 50. letech 20. století vznikl míchaný nápoj Aperol Spritz, který z něj udělal jeden z nejoblíbenějších italských likérů. Aperol se doporučuje pít samotný dobře vychlazený (má jen 11% alkoholu), se sodou nebo právě v kombinaci se šumivým vínem.
Itálie je vyhlášená svým šumivým vínem odrůdy Glera, které se dříve říkalo Prosecco. Časem se odrůda přejmenovala, ale název nápoje zůstal stejný. Prosecco je perlivé (frizzante) či šumivé (spumante) víno, které se s oblibou pije jako náhražka drahého pravého šampaňského. Některá vína nejsou ale jen z odrůdy Glera, je povoleno přidat do směsi až 15% jiných bílých odrůd, čímž vznikne širší škála chutí a vůní nápoje. Vinice se nacházejí na severu Itálie v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia.
Když se spojí oblíbený italský likér s oblíbeným šumivým vínem, vznikne lahodný mix, který je nejen chutný a voňavý, ale na první pohled láká i svými barvami.
Ingredience
- 20 ml perlivé vody
- 60 ml Prosecca
- 40 ml Aperolu
- pomeranč
- led
Příprava
Vinnou skleničku naplňte alespoň z poloviny ledem. Přidejte 60 ml Prosecca, 20 ml sody a na závěr 40 ml Aperolu. Aperol nalívejte krouživým pohybem, čímž docílíte perfektního promíchání všech ingrediencí a té správné oranžové barvy. Na závěr přidejte plátek pomeranče.