Máte doma malého drzouna? Zkuste na něj vyzrát pomocí aktivní ignorace

 Děti 
17. ledna 2019 08:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Spousta dětí své chování ještě zhorší ve chvíli, kdy je někdo začne pozorovat Depositphotos
Hádky mezi sourozenci nebo kamarády, ale také výbuchy vzteku u jednotlivců bývají prakticky na denním pořádku nejedné rodiny. Děti v tu chvíli neřeší, zda jsou zrovna doma nebo někde venku. Někdy toto jejich chování ještě více zesílí ve chvíli, kdy zjistí, že je někdo při tom pozoruje. A právě v takových chvílích je lepší zaujmout aktivní ignoraci.

Zlobí vaše někdy dítě tak, že je to až o nervy a vy nevíte, co s tím? Zkuste na něj jít pomocí aktivní ignorace. Co to vlastně je?

Aktivní ignorace

Už sám název napovídá, že prostě a jednoduše své dítě budete v určité chvíli zcela ignorovat, tedy že si jeho chování vůbec nebudete všímat. Důležité je, abyste v daný okamžik s dítětem vůbec nenavazovali oční kontakt, prostě se od něj odvrátit.

Hlavně klid

Co je však důležité, je to, abyste sami zachovali co nejvíce klid a dělat, jako že se prakticky vůbec nic neděje. Děti jsou totiž velice všímavé. A velmi rychle z vašeho výrazu tváře zjistí, že ve skutečnost uvnitř vybuchujete. Pak ví, že dosáhly svého a že brzy vyměknete a pravděpodobně své chování ještě přiostří. Pokud už je to pro vás skutečně těžké, najděte si nějakou činnost, u které se můžete odreagovat. Na zkrocení hněvu existuje jednoduchý trik, o kterém jsme psali zde.

Když to není vhodné

Jsou však situace, kdy byste aktivní ignoraci určitě neměli používat. Například ve chvíli, kdy dítě spadne a rozbije si koleno nebo když se mu něco nepodaří ve škole. Tuto metodu také nelze uplatnit u dětí, které nemají dostatek pozitivní pozornosti od rodičů. Doma si s parnterem stanovte, jaký druh chování budete aktivně ignorovat. Zda to jsou výbuchy vzteku, odmlouvání, zlobení u jídla nebo sprostá slova.

Z ignorace přejděte na pozornost

Jakmile metodu aktivní ignorace uplatníte, sledujte, zda i dítě vzdává své negativní chování. Ve chvíli, kdy se dítě uklidní, musíte co nejrychleji přejít k aktivní pozitivní pozornosti. Například s ním začněte nějakou zajímavou činnost nebo mu nabídněte, že si spolu něco zahrajete nebo přečtete. Tímto způsobem dáváte dítěti najevo, že pokud rychle přestane s nežádoucím chováním, dostane se mu pozitivní pozornosti. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve