Trápí vás artróza? Vyzkoušejte osvědčené babské rady

 Zdraví 
01. května 2018 12:15 / Jan Novák
  4
📷
4 fotografie v galerii
Bolesti se stupňují a vedou i k poškození okolních tkání Shutterstock
Bolí vás koleno či kyčle? Cítíte, že klouby už nefungují tak, jako dříve? Pravděpodobně to bude artrózou, onemocněním kloubů, při němž dochází k zániku kloubní chrupavky, která tlumí nárazy a snižuje tření mezi kloubními plochami. Jak bolest zmírnit, poradíme v následujícím článku.

Zničení chrupavky omezuje funkci kloubu. Objevují se bolesti, které se stupňují, a dochází k druhotnému postižení okolních tkání. Nejčastěji je artrózou postižen kyčelní kloub, koleno, klouby páteře a drobné klouby na rukou. Někdy je nutné kloub nahradit protézou.

Pokud vás začne bolet nějaký kloub, okamžitě začněte s protiopatřeními. Především začněte popíjet ledvinové čaje. Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík, jako jsou meruňky, slívy, broskve i sušené, bílé fazole, hrách, vlašské ořechy a telecí maso. Naopak omezte nebo úplně škrtněte brambory a veškeré lilkovité rostliny (například i rajská jablíčka), které nepříznivě působí na ledviny a jsou nevhodné při artróze.

Organismu dodávejte želatinu v různých podobách, která pomáhá při kloubních obtížích. Uvařte třeba sulc z telecích kostí a kůže. Působí jako želatinové přípravky. Nezapomeňte rovněž zvýšit přísun vitaminu C, který zlepšuje funkční vlastnosti kolagenu, jež je součástí pojiva chrupavky.

Získejte ho z listové zeleniny, černého rybízu, rakytníku a přes zimu jezte kysané zelí a pijte šípkový čaj. Důležité je i snížení nadváhy a také pohyb. Pomáhají také aromaterapeutické masáže pomocí rostlinných olejů, při nichž se masírují postižené tělesné části. Ranní ztuhlost zase uvolní teplá koupel nebo sprcha.

Obklady na klouby postižené artrózou

Vhodné jsou bahenní zábaly, které jsou dnes ve speciálních prodejnách k dostání. Blahodárně působí i parafínové zábaly. Parafín dobře prohřívá a prokrvuje tkáň. Výborné jsou i termální lázně.

Naše babičky nedaly dopustit na francovku. Do lahvičky francovky vložte 14 hřebíčků, nechte dva dny stát a přeceďte. Pak potírejte bolavé klouby, nejlépe na noc.

Vyzkoušené jsou i obklady z čerstvého strouhaného křenu selského a roztlučeného čerstvého hořčičného semene v poměru 1:1. Do gázy zabalte tenkou vrstvu připravené směsi a dejte na postižené místo. K rozdrcenému hořčičnému semenu můžete přidat trochu teplé vody, aby se směs spojila. Nejdříve ale na pokožce udělejte zkoušku, jestli nevznikne alergická reakce. Před zábalem můžete kloub mírně promasírovat kartáčem a zábal nechte působit 20 minut.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47