Patříte k milovníkům kávy? Podívejte, co se děje s vaším tělem po její konzumaci

 Ostatní 
07. února 2017 06:50 / Jitka Slavíková
  50
📷
1 fotografie v galerii
Káva je nejen lahodný nápoj Shutterstock
Pro všechny milovníky kávy máme dobrou zprávu. Káva je nejen dobrá, ale i zdraví prospěšná.

Nejnovější výzkumy hrají do karet všem milovníkům černého moku. Káva, zejména ta ranní, podle nich výrazně prospívá našemu zdraví. Co se stane s vaším tělem, když si ráno dopřejete lahodný šálek kávy?

Prodloužíte si život
Vědci ze Stanfordské univerzity zjistili, že lidé, kteří pijí denně kávu, žijí déle než ti, kteří kávu nemají rádi. Kofein údajně blokuje určité chemické látky v krvi, díky čemuž se zmenšuje riziko rakoviny, demence či dokonce deprese. Nejzdravější je dopřát si kávu v ranních a dopoledních hodinách.

Snížíte riziko Parkinsonovy choroby
V roce 2012 byla v magazínu organizace American Academy of Neurology (AAN) zveřejněna studie, podle níž kofein pomáhá lépe ovládat pohyby lidem trpícím Parkinsonovou chorobou. Stejná studie upozornila i na to, že pití kvalitní kávy může souviset se sníženým rizikem vzniku této choroby.

Prospívá játrům
V roce 2006 vědci dokončili výzkum, ve kterém analyzovali zdravotní záznamy 125 000 pacientů. Zjistili, že u lidí, kteří denně vypijí nejméně jeden šálek kávy, se snižuje riziko cirhózy jater o 20%. Káva podle nich zároveň pomáhá pročišťovat játra.

Eliminuje stres
Vědci zkoumali mozek krys, které trpěly stresem v důsledku nedostatku spánku. Zjistili, že potkanům, kteří byli po jistou dobu vystaveni prostředí s koncentrací kávového aroma, výrazně ustoupily příznaky stresu.

Může snížit riziko rakoviny kůže u žen
Vědci na Harvardu v roce 2005 zjistili, že pití tří a více šálků kávy denně u žen snižuje riziko rakoviny kůže. Pravděpodobně to způsobují antioxidanty a samotný kofein. Zároveň však vědci z Harvardu upozorňují, že pití více než tří šálků denně může způsobit jiné potíže, včetně nespavosti.

Snižuje riziko cukrovky
Diabetes typu 2 se vyskytuje nejčastěji u starších lidí v důsledku nedostatečné sekrece inzulínu ve slinivce břišní. Vědci zjistili, že právě pravidelně pití kávy snižuje o 50% riziko rozvinutí cukrovky.

Zrychluje metabolismus
Zejména kyselina chlorogenová, která se nachází v kávě, zpomaluje absorpci sacharidů. Kofein údajně tlumí i chuť k jídlu. Káva je také známé diuretikum, takže se díky ní zbavíte přebytečné vody v těle. Ale pozor. K oblíbenému šálku kávy byste  nikdy neměli zapomenout vypít sklenici vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda