Obohaťte svůj jídelníček o ryby!

 Zdraví 
06. února 2017 08:01 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Že jsou ryby důležitou součástí jídelníčku, je stará známá věc. Shutterstock
Středoevropské země za ostatními státy v konzumaci ryb zaostávají. Je to veliká škoda, protože ryby patří mezi potraviny zdravé a chutné. Patří mezi hlavní zdroj bílkovin, nenasycených mastných kyselin a vitaminu D.

Co je pro zdraví vašeho těla velmi důležité? Je to rozhodně strava, která by měla být vyvážená, měla by mít dobré nutriční složení, stejně jako by měla být pestrá. Bohužel s tím má mnoho lidí problémy. Pokud chcete jít tou správnou cestou, rozhodně nezapomínejte také na dostatek masa. Konkrétně potom toho rybího. Právě ryby v jídelníčku jsou velmi důležité. 

O tom, že rybí maso je velmi zdravé není pochyb. Z jeho největších předností je přirozený zdroj jódu, který je přitom naprosto nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, a tím i pro normální vývoj mozku, zejména v období nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života dítěte.

Stejně tak nezapomínejme na zdravé esenciální aminokyseliny, kterých obsahují celou škálu. Mimo to obsahují také zdravé tuky, které našemu tělu pomáhají v mnoha oblastech:

  • Snižují hladinu cholesterolu
  • Eliminují rizika předčasné sklerózy
  • Prospívají našim vlasům a nehtům

Z kterých ryb si vybrat?

Losos
má vynikající růžové a pevné maso bez malých kostí. Vynikající jsou hluboko zmrazené filé podkovičky z masa lososa, které stačí jen krátce opéct .
Makrela
malá tlustá ryba. Dostat ji čerstvou nebo upravenou na různé způsoby-marinované nebo uzené jako uzenáče, zavináče, pečenáče.
Sleď
tlustá ryba, prodává se především konzervovaná nebo uzená. Má šťavnaté tučné maso a snadno odstranitelné kosti. Nevýhodou je silná rybí chuť, trochu připomínající rybí tuk. Hodí se na grilování, pečení, uzení.
Pstruh mořský
patří do rodiny lososovitých ryb. Často se prodává jako náhrada lososa. Má velmi podobnou chuť masa jako losos, takže se i stejně upravuje.
Treska
jedna z nejčastěji kupovaných ryb. Tresky mají bílé, méně tučné maso. U nás je můžete koupit často ve formě filé. Známá jsou i tresčí játra.
Tuňák
vyskytuje se ve všech mořích. Prodává se především konzervovaný, ale výborný je i čerstvý.
Sardinky a šproty
malé ryby ostře chutnající masem. Existuje mnoho druhů. Nejvíce se prodávají v konzervách. Čerstvé sardinky se pečou, smaží nebo grilují, šproty se prodávají konzervované nebo uzené v oleji, jedí se celé.
Halibut
patří k nejdražším rybám, vzácný je pro své chutné, pevné bílé maso. Prodává se jako filé, hodí se na smažení, vaření nebo grilování.
Mořský úhoř
vypadá stejně jako úhoř říční. Má měkké, ale dost tučné maso. Prodává se celý, i jako filé nebo uzený. Mnozí ho považují za velkou delikatesu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda