Kašmír je poklad ve vašem šatníku. Víte, jak se o něj správně starat?

 Móda 
02. listopadu 2017 08:13 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Barevné kašmírové svetry budou mít výsostné místo ve vašem šatníku Shutterstock
Kašmírová vlna je velmi výjimečný a neobyčejný materiál. Jde pravděpodobně o nejvzácnější přírodní textilii na světě. Termínem "kašmír" se navyklo označovat oblečení, které se z kašmíru vyrábí. Nejpopulárnější jsou svetříky a pašmíny (šály), vyrábějí se z něj ale také šátky, rukavice, župany a čepice. Kromě oblečení se vyrábějí i kašmírové koberce.

Kašmírová vlna se získává z kašmírských koz, plemene kozy domácí, které pochází z oblasti Himalájí. V módě jde o jednu z nejdražších surovin, běžnou ovčí vlnu cenově převyšuje asi desetinásobně, a proto se často používá ve směsi. Oblečení z kašmíru je přibližně 6 až 8násobně hřejivější než oblečení z ovčí vlny.

Je to vlna hedvábně lesklá a velmi pružná. Skvěle saje vlhkost a typické je pro ni to, že zatímco v zimě hřeje, v teplejších dnech příjemně chladí. Je navíc velmi odolná, investice do ní se proto vyplatí: při dobré péči vám bude sloužit celé roky.

Kvalitně zpracovaný kašmír málo absorbuje pot, proto si kašmírové svetry zachovávají stále svěží, neutrální vůni.

Jarní a letní svetry jsou vyrobené i z tenčí kašmírové příze – v letní přízi je použité jen jedno vlákno (tzv. jednou tkaná příze). Výchozí kašmírové vlákno pochází z té nejkvalitnější kašmírové vlny z oblasti střední Číny, která je pečlivě vybrána tak, aby splňovala ty nejpřísnější kvalitativní požadavky. 

Díky unikátním vlastnostem kašmíru, který nekouše a nezpůsobuje alergické reakce, můžete nosit kašmírový svetřík i na holé tělo.

Jak prát kašmírový svetr?

Kašmír si své skvělé vlastnosti udržuje hlavně provětráváním, a proto je důležité nenosit svetr víc dní po sobě. Ideální je nechat ho po každém dni nošení den odpočívat. Kašmír by se měl prát ve vlažné vodě. Její teplota by neměla přesahovat 20 °C. Ideální je ruční praní, ale je možné vyprat ho i v automatické pračce s nastavením na praní vlny. Doporučujeme však ruční praní a zde připojujeme návod:

1. Napustíte si vlažnou vodu (maximálně do 20 °C) do lavoru nebo do umyvadla. Přidejte prostředek na praní jemných tkanin anebo obyčejný dětský šampon. Následně rukama trochu rozmíchejte vodu, aby se vytvořily mýdlové bubliny. Potom do vody namočte celý kašmírový svetřík.

2. Točte svetříkem v lavoru vícekrát na jednu i na druhou stranu. Po dostatečném vyprání vodu vypusťte, napusťte opět vlažnou vodu a celý krok s točením zopakujte.

3. Pokud už z vody zmizely všechny mýdlové bubliny, vylijte vodu. Vodu ze svetříku opět opatrně vytlačte velmi jemným přitlačováním. Nezkoušejte z něho vyždímat vodu klasickým točením. Buďte velmi opatrní, aby se svetr nedeformoval.

4. Po vytlačení vody opatrně rozložte svetřík na savou utěrku a dejte ho do běžného tvaru. Utěrku začněte pomalu rolovat, aby vysála zbytky vody. Můžete i trochu přitlačit, ale nenechávejte ho dlouho v zatočeném stavu.

5. Vypraný svetr určitě nesušte na přímém slunci anebo dokonce v sušičce. Mohly by nastat nenávratné změny ve struktuře tkaniny, svetr by se mohl srazit a přijít o své pozitivní vlastnosti. Kašmírové svetry nemusíte žehlit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47