Spánek na břiše pomáhá při bolestech bederní páteře. Má to však i svá negativa

 Ostatní 
19. prosince 2018 11:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Spaní na břiše může ulevit bederní páteři Depositphotos
Někdo spí rád na zádech, jiný na boku a někdo pro změnu nejraději usíná na břiše. Každá poloha ve spánku prý mnohé vypovídá o povaze člověka, ale hlavně má vliv na zdraví. Názor na spaní na břiše není jednoznačný - někdo tvrdí, že je to naprosto nevhodná poloha, jiní odborníci to tak černě nevidí.

Podle jednoho průzkumu spí nejraději na břiše s rukama rozhozenýma do stran nbo objímající polštář asi 17 procent lidí. Říká se, že tato poloha je typická pro lidi, kteří mají rádi všechno pod kontrolou, jsou úzkostní a nedokáží přestat myslet na nedořešené úkoly všedního dne. K jejich dalším charakteristikám patří mimořádná citlivost na kritiku i problémy se sebevědomím.

Už roky se má za to, že vůbec nejzdravější spánkovou polohou je ta na boku. Ve skutečnosti ale není žádná poloha špatná, když máte zdravá záda a vůbec nejlepší je, když polohy střídáte. Hodně diskutovaná je poloha na břiše. Některé průzkumy prokázaly, že zlepšuje trávení, ale prý moc neprospívá zádům. Názory na to se ale hodně liší.

Bolesti hrudní páteře

Při bolestech hrudní páteře je typicky nejlepší polohou napřímení vleže na zádech. Po celém dni stráveném ve shrbeném předklonu dojde při lehu na zádech k vyrovnání ohýbané křivky hrudní páteře. Nesmíte mít ale pod hlavou příliš vysoký polštář. Ten totiž způsobí nežádoucí zakulacení horní části zad a dochází i k předsunutí hlavy a ohnutí krční páteře do předklonu. Nejlepší je zvolit polštář velmi nízký, popřípadě (zde ale záleží na míře zakřivení v hrudní páteři) spát zcela bez podložení hlavy. V takto otevřené pozici dáváte i plicím lepší možnost dýchat, čímž si lépe odpočinete.

Když zlobí bederní páteř

Při bolestech bederní páteře bývá velmi prospěšný spánek na břiše. Páteř je v této pozici nejlépe napřímená a dochází tak k vyrovnání tlaků v meziobratlových ploténkách. Při velmi výrazných bolestech, které vás budí v noci, je vhodný i spánek s bederním pásem (stočenou mikinou či dekou kolem pasu tak, aby bylo zachované napřímení páteře v bedrech i při lehu na boku nebo na zádech. Obzvlášť pozice na zádech bez podložení je pro bolestivou bederní páteř nevhodná. Dochází v ní k otevírání prostoru mezi obratli na zadní straně zad, zatímco na břišní straně se obratle přibližují. Je vhodné vyhnout se příliš měkké matraci, která může bolesti beder v noci podporovat.

Trápí vás krční páteř?

Zbystřit pozornost musíte, pokud volíte spánek na břiše z důvodu odlehčení bederní páteře, ale zároveň vás bolí krční oblast páteře. V poloze na břiše s podložením hlavy polštářem totiž dostáváte krční páteř do nepřirozeného vytočení (maximální rotace krčních obratlů) za současného záklonu hlavy. Šíjové svaly se tak dostávají do velkého napětí na jedné či druhé straně. Tímto může až dojít ke zúžení průchodu cévy, které prochází skrz příčné výběžky krčních obratlů do mozku. Nejen, že tak člověk snižuje kvalitu spánku, ale ráno se může probudit s bolestí hlavy. Mnohem vhodnější variantou je vzít polštář z pod hlavy a vložit si jej pod polovinu hrudníku a rameno strany, ke které máte otočený obličej. Tímto dojde k odlehčení bederní páteře, ale zároveň i většímu uvolnění krční páteře. Dobrou variantou je i skrčení nohy na straně obličeje, někdo tuto pozici nazývá "na žabáka", jiní ji označují za pozici střelce (pozice biatlonisty který zalehá před střelbou).

Nejméně vhodná poloha

Nejméně vhodnou polohou pro spánek tak podle některých odborníků není pozice na břiše, ale pozice v klubíčku. Po celém dni stráveném ve shrbení - u stolu v kanceláři, za volantem, večer v sedě ohnutí v gauči a tak podobně - totiž ve spánku v klubíčku uvádíte páteř znova do ohnutí. Páteř a celý pohybový aparát tak nemůže dojít ke kompenzaci celodenního držení, k protažení vazů a svalů na přední straně trupu a páteře.

Jak už bylo řečeno, zdravým zádům nevadí jakákoliv pozice. Ba naopak, střídání pozic (ať na zádech, boku či na břiše) je velmi prospěšné. Při změnách poloh dochází zároveň i k odlehčení ramen, kyčlí a pánve. To, v jaké poloze v posteli spíte se svým partnerem, zase údajně vypovídá mnohé o vašem vztahu. O partnerských polohách a jejich významu jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve