Jak se zbavit štěnic a štípanců od nich? Tyto triky stoprocentně pomohou

 Ostatní 
29. června 2019 09:05 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Štěnice se umí zabydlet téměř všude Shutterstock
I vám se už v hotelu, penzionu, noclehárně či jinde během dovolené, nebo dokonce doma stalo, že jste se ráno probudili s menšími štípanci blízko u sebe a vůbec jste netušili, co to způsobilo? Tak pozorně čtěte. Tyto malé štípance jsou velmi často způsobeny štěnicemi, které jsou aktivní zejména mezi 5. a 6. hodinou ranní.

Většinou štípnutí tímto bezkřídlým hmyzem nepocítíte, protože při kousnutí jsou do těla vstříknuty látky s anestetickými účinky, které pokožku mírně znecitliví. Pak dokáží sát krev aniž byste o tom věděli.

Když se řekne štěnice, tak automaticky každému jako první napadne prohlížet matraci, ve které se zabydlují nejčastěji. Věděli jste ale, že štěnice byste měli hledat i v jiných částech nábytku? Často se zabydlí i v lištách na podlaze, za obrazy, ve spárách nábytku či za tapetami.

Jak zmírnit štípance od štěnic?

Štípance od štěnic se nejčastěji vyskytují v okolí pasu nebo na těch částech těla, které nejsou během spánku chráněny oblečením. Štípance jsou červené a navíc svědivé. Základem je neškrábat si je, abyste si nevytvořili krvavé rány, které se budou špatně hojit. Zkuste některý z následujících triků, který vám od svědění uleví.

Led

Pokud máte možnost přiložit si na poštípané místo led nebo alespoň studený obklad, tak to udělejte. Je to to nejlepší, co můžete udělat pro zmírnění svědění a pálení pokožky.

Bazalka

Tato bylinka má chladivé účinky, proto stačí rozdrtit několik lístků bazalky a přiložit na postižené místo.

Jablečný ocet

Obsahuje množství léčivých enzymů a zároveň obsahuje protizánětlivé složky, které zmírňují podráždění pokožky. V tomto případě stačí, pokud přidáte dva a půl sklenice do horké koupele a vytvoříte si tak léčivou lázeň.

Citron

Má protizánětlivé účinky a pomáhá zmírnit jakékoliv podráždění. Doporučujeme dávat si pozor, protože citronová šťáva je poměrně agresivní. Ideální je zředit citronovou šťávu s vodou.

Aloe vera

Je to nejlepší pomocník při léčbě řady problémů souvisejících s pokožkou. A v tomto případě není žádnou výjimkou. Stačí aplikovat na postižené místo a jeho chladivé, antibakteriální a antimykotické účinky svědění zmírní.

Poštípání štěnicemi není vůbec nebezpečné. Jde jen o nepříjemný pocit, hlavně co se svědění pokožky týká. Při správné léčbě zmizí během jednoho až dvou týdnů. V případě, že máte citlivější pokožku, léčba štípanců potrvá o něco déle. V tomto případě je potřebné sáhnout po silnějších léčivech, jako jsou antihistaminika či speciální krémy a gely určené k zmírnění otoků a svědění.

Jako vyhnat štěnice z domácnosti?

Vůbec není pravda, že se štěnice zabydlují jen u lidí, kteří nedbají na hygienu. Štěnice si jednoduše můžete přivézt  z dovolené. A zbavit se jich vůbec není jednoduché. Je to spíše běh na dlouhou trať.

  • Pomůže vám třeba obyčejná bílá křída, kterou nasypete kolem postele. Štěnice se pak do ní nedostanou. Ovšem proč to funguje, není tak docela jasné.
  • Vyzkoušet můžete vodní páru nebo odbornou dezinfekci. Vodní pára se dostane i do té nejmenší štěrbiny, kde dokáže štěnice vyhubit.
  • Dalším řešením, které můžete vyzkoušet, je lepicí páska. Tou oblepte nohy postele. Štěnice se nedokáží držet na kluzkém povrchu, proto se k vám do postele nedostanou.

Nebo můžete při problému s štěnicemi použít způsob, který proti nim používali naši předci. Řeč je o fazolových listech, které si ukládali kolem postele. Je to zvláštní, ale funguje to. Fazolové listy mají na svém povrchu pichlavé štětinky, o které se štěnice popíchají, a pak uhynou. (Dále čtěte: Jak ošetřit bodnutí hmyzem? Ocet není vždy ta pravá volba).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve