Vyberte si vhodný kufr na dovolenou

 Ostatní 
15. října 2017 07:19 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Bez cestovního kufru se v dnešní době málokdo obejde. Shutterstock
Ať už cestujete pravidelně po celý rok, nebo vyrážíte jen na dovolenou, neměli byste podcenit výběr vhodného zavazadla. Dobrý kufr totiž funguje v podstatě jako váš věrný sluha.

Kvalitní cestovní zavazadlo je jednou z podmínek pohodového cestování. V následujícím článku uvedeme několik rad, jak vybrat cestovní kufr tak, aby co nejvíce vyhovoval Vašim požadavkům.

Jak vybrat ten pravý cestovní kufr nejen na letní dovolenou?

Doba letních dovolených se nebezpečně rychle blíží. Po téměř nekonečných rodinných poradách, jste se konečně shodli na destinaci, letenky máte koupené a myslíte si, že to nejtěžší máte již za sebou. Ale čeká vás ještě další neméně důležité rozhodnutí, a tím je zvolit si ideální cestovní kufr.

Na velikosti záleží

Prvním aspektem, na který byste se měli zaměřit, je velikost, jakou by vaše cestovní zavazadlo mělo mít. Důležité je si uvědomit, pro jaké cesty budete cestovní kufr využívat. Je rozdíl, jestli pojedete na krátkou obchodní cestu nebo na rodinnou dovolenou. Na kratší cesty je vhodné palubní zavazadlo, na rodinnou dovolenou volte prostorné zavazadlo s objemem 60 a více litrů. Pokud jako většina žen bojujete s místem, ideální volbou jsou textilní kufry s možností rozšíření objemu. 

Možná si říkáte, že čím větší, tím lepší - ale není tomu tak. Větší kufry jsou těžší, po jejich naplnění se nevyhnete dodatečným poplatkům za překročení váhového limitu a v neposlední řadě je s nimi obtížnější manipulace. Nepsaným pravidlem je: "Kupujte si taková zavazadla, se kterými můžete pohodlně manipulovat bez cizí pomoci".

Skořepina nebo textil?

Při výběru kufru zvažte i materiál. Zavazadla z textilního materiálu jsou lehčí a dají se takzvaně nafouknout, jejich obsah je však náchylnější k poškození. Kufry z tvrdého plastu (nebo také skořepinové) sice lépe chrání vaše věci, ale zase jsou o poznání těžší. Zlatou střední cestou jsou poloměkká zavazadla. Mají pevnou kostru, ale do stran se přizpůsobí vašim potřebám. Jsou lehčí než plastová, a přesto dobře chrání svůj obsah.

2 nebo 4 kolečka?

Modely „upright“ jsou zavazadla se 2 kolečky. Jsou vhodné pro najíždění na rampy, obrubníky a pro zvládnutí složitějšího terénu. Zavazadla se 4 kolečky otočnými o 360° se nazývají „spinner“. Jejich snadnou manipulovatelnost oceníte na přeplněné ulici nebo letištní hale, kde snadno prokličkujete mezi lidmi. Můžete jej vést vedle sebe nebo před sebou, ale také táhnout za sebou jako upright.
Při výběru zavazadel věnujte kolečkům zvláštní pozornost. Zeptejte se na ložiska, materiál koleček a jejich odolnost. Kufr, který bude mít poškozená kolečka, je těžko ovladatelný.

Jaká držadla?

U držadla si vyzkoušejte, jestli je pro vás dostatečně dlouhé a zda se dá snadno a hladce zasunout. Vyhnete se tak nepříjemným situacím, kdy k vám na běžícím pásu na letišti přicestuje zavazadlo s poškozeným, či dokonce žádným držadlem. V případě větších zavazadel je více než praktické, je-li vybaveno také dvěma postranními madlypro snadnější zvedání a přenášení.

Zamykání kufru

Rovněž způsob uzamykání kufru je důležitým parametrem. Pokud používáte kufr k letecké přepravě, doporučuje se používat tzv. TSA bezpečnostní numerické zámky. Tento typ zámků umožňuje letištním kontrolám otevřít kufr v případě nejasností univerzálním klíčkem k TSA, což je důležité zejména cestujete-li např. do USA, předejdete tak poškození zámku.

Organizace prostoru

Další radou, jak vybrat kufr vyhovující Vaším nárokům, je všimnout si, jakým způsobem je řešen vnitřní prostor kufru. Má-li kufr i postranní kapsy apod. Výhodou mohou být i vnitřní popruhy, které zabrání zmačkání oblečení. Součástí kvalitního kufru by mělo být vyztužené dno.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod