Elixír života do podzimních plískanic, který si vypěstujete doma.

 Zdraví 
12. září 2017 09:13 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vojtěška je dobrá nejen pro zvířata, ale také pro člověka. Shutterstock
Člověk má kolem sebe řadu věcí, které může využít pro své dobro. A třebaže jsou některé produkty náročné na přípravu a svěřujeme je raději odborníkům, jsou jiné, které můžeme využít jednoduše doma. Dnes si představíme superpotravinu vojtěšku.

Čím je vojtěška prospěšná

Vzhledem k tomu, že vojtěška obsahuje velké množství látek, které každý člověk potřebuje, zajišťuje celkové zdraví organismu. Vojtěška je plná vitamínu C i vitamínů řady B. Obsahuje i B12, který se jinak při rostlinné stravě zajišťuje obtížně. Z dalších vitamínů je zastoupen vitamín A, D, E a K. Rostlina je bohatá také na různé další látky. Obsahuje velké množství bílkovin, hořčík, vápník, draslík, křemík, fosfor, železo. Důležité jsou také aminokyseliny.

Jak na člověka působí

Pravidelná konzumace vojtěšky posiluje imunitu, snižuje překyselení organismu a tím redukuje potíže, které z tohoto překyselení vznikají. Můžete se tak zbavit například i bolestí hlavy, alergií, kožních nemocí, revmatismu a další problémů. Pomáhá při léčbě zánětů. Zlepšuje střevní mikroflóru a upravuje trávení. Podílí se na dobré funkci našeho metabolismu. Díky konzumaci vojtěšky můžete zhubnout, ale zbavíte se též nadýmání a všelijakých obtíží. Vojtěška má dobré účinky i na náš spánek a celkově uklidňuje.

Jak a kolik konzumovat

Můžete si pochopitelně koupit nějaký hotový produkt, který je vyroben a prodáván v obchodech se zdravou výživou. Pro ty, kdo si raději tento zázrak dopřejí z domácích zdrojů, máme jednoduchý tip. Nejlepší a velmi bohaté na různé výše uvedené látky jsou totiž klíčky. Semínka vojtěšky rozložíme na vlhkou vatu a necháme je asi týden naklíčit. Vata musí mít stálou vlhkost. Sklizené klíčky obsahují asi 40 % bílkovin. Přidáváme je do různých salátů a jiných pokrmů.

Vzhledem k tomu, že vojtěška je relativně silný prostředek, nemůžeme jí konzumovat v libovolném množství. Doporučená denní dávka jsou asi dvě lžičky klíčků denně. Pokud používáme prášek, pak stačí přidat asi půl lžičky. Jestliže užíváte léky na ředění krve, měli byste se ovšem vojtěšce vyhnout.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve