Jak se nejlépe zbavíte záděr na rukou?

 Zdraví 
14. září 2017 07:59 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Záděry nejen nevzhledně vypadají, ale dovedou dlouho a silně bolet. Shutterstock
Záděry trápí nejen děti, ale i dospělé. Vypadají nevzhledně, bolí a nemůžete se jich zbavit. Proč vůbec vznikají a jak je nejlépe natrvalo odstranit vám poradí tento článek.

Kde se najednou vezmou

Především děti si někdy okusují nehty a často to spojí právě i s okusováním kůžičky kolem nich. Nejenže to vypadá neesteticky, ale zvyšuje se tak i riziko přenosu různých infekcí. To ovšem není jediná příčina. Problémy mají zejména lidé s velmi suchou kůží. Vysušená pokožka není schopna udržet vlhkost, začne se loupat a záděra je na světě. Lidem se suchou kůží stačí zadrhnout o oblečení nebo ručník a kromě bolesti se může dostavit i krvácení.

Jak záděru ošetřit

Před aktivním odstraňováním záděry si nejprve důkladně omyjte ruce teplou vodou a mýdlem, abyste si do rány nezanesli infekci. Kůže při kontaktu s teplou vodou i trochu změkne, což usnadní odstřihnutí záděry. Než ale začnete stříhat, vydesinfikujte nůžky lihem nebo jinou desinfekcí, kterou máte pravděpodobně v lékárničce. Odrostlou kůžičku se pokuste odstřihnout co nejvíce, aby se dále nezatrhávala. Místo nakonec ošetřete speciálním hojivým gelem, který dostanete v lékárně.

Jak záděrám předejít

Především péče o nehtové kůžičky, šetrné a hlavně pravidelné zastřihávání nehtů a používání hydratačních krémů na ruce může problémům pomoci předejít.

Nejhorší, co můžete při stříhání nehtů udělat, je používat nůžky, které spíš „pižlají“ než stříhají. Staré tupé nůžky dokáží přivodit opravdu nepříjemné poranění, které budete dlouho léčit.

Koušete-li si nehty, zapracujte na odstranění tohoto zlozvyku. Sebelepší péče nepomůže, pokud si budete kůžičku kolem nehtů dobrovolně poškozovat.

Pomáhá kalciová mast, lázeň z olivového oleje nebo citronu a z bylinek se hodí řepík nebo heřmánek. Dále nezapomínejte na přísun vitamínů C a B.

Jestliže vás záděrky trápí delší dobu, poraďte se s lékařem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47