Jak se vyhnout nachlazení a chřipce

 Zdraví 
14. září 2017 12:41 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní a pestrá strava je nutným základem naší imunity. Shutterstock
Spolu s poklesem teplot, zhoršením počasí a dalšími vnějšími vlivy se zvyšuje pravděpodobnost nachlazení a dalších nemocí. Pokud to ještě neděláte, měli byste začít zvyšovat imunitu.

Vitamíny

Základem každého zvyšování imunity je pravidelný příjem vitamínů. Zejména jde o vitamín C, vitamíny řady B, včetně kyseliny listové. Existuje spor o to, zda má smysl užívat vitamíny v tabletách. Je jisté, že bez přirozeného přísunu vitamínu to nejde. Tablety ale nejsou špatné. Umožní vám totiž přijímat opravdu zvýšené dávky vitamínu C, které mají značný účinek na naše zdraví. Bohužel, pokud si začínáte vitamíny brát až ve chvíli, kdy na vás něco leze, je pozdě. Sice zmírníte průběh nemoci, ale většinou ji už nezaženete. Lepší je opravdu pravidelný denní přísun. Klást důraz na ovoce a zeleninu, protože tak dodáváte i mnoho dalších potřebných látek a vlákniny, ale doplňovat tabletami vitamínu C a B komplexu. Již po týdnu užívání můžete vnímat výhody a zlepšení vaší odolnosti.

Pohyb a světlo

Neméně důležitý je přirozený pohyb venku. Naší imunitě se totiž daří na světle. Také pohyb zlepšuje obranyschopnost a navíc snižuje naše tukové zásoby, což zase zpětně stimuluje vyšší imunitu. Odborníci doporučují využívat slunečné dny na maximum. Pokud je již chladno, dobře se oblečte a vyrazte do přírody. Vzpomeňte i na staré přísloví – Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Otužování

Otužování patří k dobrému způsobu, jak zvyšovat svou imunitu. Střídání tepla a zimy při saunování je jednou možností. Lze si dávat samozřejmě studenou sprchu, chodit se koupat do chladné vody, proběhnout se na boso orosenou trávou. Pokud s otužováním začínáte, nechte si poradit lékařem také s ohledem na věk a zdravotní stav.

Byliny a další dary přírody

Na podporu imunity se hodí i mnoho různých rostlinných produktů. Nedávno jsme zde psali o vojtěšce. Můžete si ale dopřát také echinaceu a mnoho dalších bylin. Některé pak pomohou, když už se nachlazení a chřipka přece objeví. Mezi nejznámější patří jitrocel, ale také heřmánek, šalvěj i máta.

Preventivní užívání homeopatik

Pokud nemáte nic proti homeopatii, můžete s úspěchem proti chřipkovým onemocněním užívat oscillococcinum. Provokuje tělo k výrobě protilátek proti chřipce. Ta se pak nedostaví nebo má výrazně lehčí průběh.

Nemoc a očkování

Nakonec zbývá doplnit, že pokud se už přece jen nemoc objeví, nemá smysl to brát tragicky. Infekce nám pomůže vytvořit protilátky. Důležité je, abyste nebyli nemocní stále. Jednou do roka je to přirozené a možná i žádoucí.

Jiná situace nastává u chřipky a rizikových skupin. Každoročně totiž zemře asi 2000 osob v naší republice na následky tohoto onemocnění. Proto se doporučuje, aby osoby starší sedmdesáti let nebo lidé s dalšími zdravotními obtížemi podstoupili očkování, které je chrání. Navíc tím, že bude větší proočkovanost se omezí šíření epidemie chřipky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47