Jak si poradit se záchvaty vzteku dětí

 Děti 
03. dubna 2020 11:13 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Vztekání se nesmí ignorovat Depositphotos
Vzteká se vaše dítě? Někdy dokonce až tak moc, že se zalyká, přestává dýchat, válí se po zemi nebo brzdí na chodníku? Nebo zkrátka jenom nepříčetně křičí? V každém případě záchvaty vzteku u svých dětí nepřecházejte.

Vztekání u dětí má samozřejmě svoji příčinu, kterou je potřeba především odhalit a pak začít záchvatům vzteku předcházet. Pokud byste to totiž ignorovali, mělo by vaše dítě s největší pravděpodobností potíže i ve vyšším věku.

Záchvaty je třeba řešit

Rozhodně záchvaty svého dítěte neignorujte, nebo se mu v takové situaci nevysmívejte. Je na vás, abyste zjistili, proč se vaše dítě tak vzteká.

První záchvaty vzteku mají děti obvykle od dvou let věku. Pokud to budete už od první chvíle ignorovat, nebo naopak raději dítěti vyhovíte, máte zaděláno na pořádný problém. 

Raději si dejte tu práci, a začněte sledovat, co je spouštěčem těchto záchvatů u vašeho dítěte, tedy kdy a proč se dítě vzteká. Vždy je to proto, aby upoutalo vaši pozornost a vymohlo si u vás to, co chce.

Proto při záchvatu rozhodně nereagujte hned, aby si dítě nezvyklo na to, že hned od vás dostane, co chce. Později mu v klidu vysvětlete, že nevíte, proč se vzteká, ať se vám to dítě pokusí vysvětlit. Až se trochu zklidní, vysvětlete si v klidu, bez křiku a nadávání, že tudy cesta nevede.

Jak dítě uklidnit

Postupů, jak zklidnit dítě během záchvatu, je hned několik. Některé jsou méně mírumilovné, jiné zase hravé.

To znamená, že můžete zaujmout jeho pozornost například tím, že budete předvádět, co dělá ono samo, aby vidělo, jak to vypadá. Jak už bylo zmíněno, můžete ho i nějakou dobu ignorovat, ale rozhodně od něho neodcházejte. Jen nereagujte na jeho vztek.

Pokud máte pevnější nervy, můžete zkusit dítě zaujmout nějakou hračkou nebo pokusem o nějakou hru. A později si s ním vše v klidu vysvětlit. Rovněž můžete zkusit dítě obejmout a něco pěkného mu šeptat do ucha. Nikdy mu ale tímto způsobem za jeho konec vztekání neslibujte nějaký úplatek.

Po konci záchvatu vzteku dítěti nezapomeňte vysvětlit, že se nechovalo správně. Dítě ale musí vědět, že správné chování nebude ignorováno, takže pokud se chová správně, určitě ho chvalte. Dále čtěte: Nenechte děti více jak dvě hodiny u počítače. Má to vliv na jejich mozek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum