Jak mluvit s dětmi o koronaviru

 Děti 
16. března 2020 13:07 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Děti hysterii okolo pandemie mohou vnímat negativně Depositphotos
Dospělí mohou udělat hodně, aby minimalizovali dopad pandemie koronaviru na své děti. Ty sice vesměs mají radost, že nemusí chodit do školy, ale zároveň spolu komunikují přes sociální sítě, kde se mezi nimi šíří různé poplašné zprávy či nepravdy.

Když jsou zprávy nepříznivé, je přirozené se snažit udržet děti dál. Ale v případě všudypřítomné pandemie koronaviru, která vážně dopadá na životy všech, je lepší s dětmi promluvit přímo a vše jim vysvětlit, aby nepodléhaly panice nebo nepravdivým informacím a spekulacím.

Hlavním cílem je děti dostat do klidu

I když je nutné mluvit s dětmi o novinkách, nemusíte dělat velký a vážný rozhovor. Udržujte neformální tón, abyste své děti nevyděsili.

Rodiče by si také měli být vědomi toho, že děti často svoje úzkosti a emoce tají, i když jistě mají radost, že nemusí díky pandemii do školy. U dětí se ale mohou vyvinout náhlé obavy. Třeba najednou se bojí být samy v místnosti, nebo nechtějí být s někým, kdo je doma hlídá místo rodičů, kteří chodí do práce. Mohou být frustrovány i z toho, že nikam nesmí.

Děti proto potřebují ujištění, že situaci máte pod kontrolou, že se o ně postaráte, že se je snažíte chránit, a to i v případě, že je například nepouštíte ven a dbáte na jejich hygienu.

Vaše děti vnímají vaše emoce

Je těžké zůstat v klidu, protože pandemie vám dozajista komplikuje život a máte spoustu starostí. Ale děti vnímají váš stres, a pokud s nimi nebudete mluvit, mohou získat dojem, že situace je vážná.

Vaše chování je proto zásadní. Pokud jste nervózní, vaše děti budou také. Ne nadarmo se říká, že emoce jsou nakažlivé. Musíte tedy být schopni zajistit, aby doma nebylo příliš mnoho negativních emocí.

Pokud nejste zcela schopni dostat pod kontrolu svoje vlastní obavy a stresy, zcela jistě je přenesete i na své děti. Je povinností rodičů řídit své emoce, aby nepříznivě neovlivňovaly jejich děti

Zvažte, odkud čerpáte informace o opatřeních proti pandemii. Nestresujte se, co budete dělat, když něco nepůjde, nepřenášejte na děti svoji paniku. Nehromaďte doma zbytečně potraviny, protože všechny tyto věci ovlivňují to, co si o tom všem myslí vaše děti.

Pokud se vám doma podaří v této vypjaté době nastolit klid, rozhodně nenechávajte děti dívat se na zprávy, důležité informace jim přetlumočíte později sami. A taky dávejte pozor, aby vás děti neslyšely, jak o svých vlastních obavách mluvíte s někým jiným, třeba telefonem. Dále čtěte: Dejte pozor, ať zbytečně u svých dětí nevyvoláváte strach a fóbie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve